Norwegia bije rekord: Najmniej antybiotyków w hodowli od 30 lat
Zużycie antybiotyków w hodowli zwierząt gospodarskich osiągnęło w 2024 roku rekordowo niski poziom. Równie niska pozostaje w Norwegii obecność bakterii opornych na antybiotyki u zwierząt i w żywności.
Takie wnioski przedstawia coroczny raport NORM-VET, który podsumowuje wykorzystanie antybiotyków oraz występowanie antybiotykooporności w bakteriach pochodzących z pasz, zwierząt i produktów spożywczych.
Wspieraj Radio Wataha to nasz wspólny głos w Norwegii
Najmniej antybiotyków w hodowli od 30 lat
– Norweskie rolnictwo, oparte na rozproszonych gospodarstwach w całym kraju, wzmacnia naszą samowystarczalność i bezpieczeństwo żywnościowe. Rozproszona produkcja zwierzęca zmniejsza presję zakażeń i ogranicza konieczność stosowania leków. Mniej antybiotyków w hodowli oznacza niższe ryzyko rozprzestrzeniania się bakterii opornych, które mogą zagrażać ludziom – podkreśla minister rolnictwa i żywności Nils Kristen Sandtrøen.
Minister dodaje, iż sukces ten jest efektem długofalowej i konsekwentnej pracy rolników, lekarzy weterynarii i władz nad odpowiedzialnym stosowaniem antybiotyków. – To bardzo pozytywny trend, który musimy utrzymać. Kontynuacja działań ograniczających zużycie antybiotyków w hodowli zwierząt jest niezwykle ważna – zaznacza.
Antybiotyki dla hodowli zwierząt
Antybiotyki są jednym z głównych czynników sprzyjających rozwojowi i rozprzestrzenianiu się oporności zarówno u ludzi, jak i u zwierząt. Dlatego monitorowanie tego zjawiska ma najważniejsze znaczenie w walce z globalnym wyzwaniem, jakim jest antybiotykooporność. Wyniki za rok 2024 potwierdzają, iż Norwegia pozostaje w wyjątkowo dobrej sytuacji – sprzedaż antybiotyków dla hodowli zwierząt osiągnęła najniższy poziom od rozpoczęcia raportowania w 1993 roku.
Wspieraj Radio Wataha to nasz wspólny głos w Norwegii
O raporcie
Za przygotowanie raportu odpowiada Instytut Weterynaryjny na zlecenie Norweskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (Mattilsynet). NORM-VET monitoruje zużycie antybiotyków u zwierząt oraz występowanie antybiotykooporności w bakteriach z pasz, zwierząt i żywności. Dane są co roku łączone z wynikami badań dotyczącymi ludzi i publikowane w raporcie NORM/NORM-VET, którego pierwsza edycja ukazała się w 2000 roku. Norwegia należy do państw z najdłuższym doświadczeniem w prowadzeniu tego typu systematycznego monitoringu.
Polub nas na facebooku i udostępnij innym nasz post
Źródło: regjeringen, Zdjęcie: pixabay
Przeczytaj również: Norweskie obywatelstwo: Jak wygląda egzamin na obywatela Norwegii?