Sadzenie razem niekompatybilnych warzyw może zahamować wzrost, przyciągnąć szkodniki i choroby oraz negatywnie wpłynąć na smak. Aby rośliny były szczęśliwe i zdrowe, eksperci zalecają, by nigdy nie uprawiać razem następujących warzyw.
REKLAMA
Marchew i koper źle wpływają na siebie nawzajem
Nie należy sadzić marchwi obok kopru, ponieważ pochodzą one z tej samej rodziny roślin, co sprawia, iż zapylają się krzyżowo. Powoduje to zahamowanie wzrostu marchwi. Nie należy również sadzić marchwi obok rzodkwi i chrzanu. Uprawiaj te rośliny minimum kilka metrów od siebie, lub w oddzielnych skrzynkach.
marchew (zdj. ilustracyjne) pixabay/jackmac34
Fasola i cebula nie lubią być sadzone w bliskim sąsiedztwie
Cebula i fasola nigdy nie powinny być uprawiane razem ze względu na allelopatyczne adekwatności cebuli. Cebula emituje allicynę, gaz antybakteryjny, który zabija pożyteczne bakterie ureazy. Ureaza jest tym, czego fasola potrzebuje do wiązania azotu. Sadzenie tych dwóch warzyw razem może hamować wzrost fasoli we wczesnych stadiach rozwoju i powodować mniejsze, słabsze plony.
Jak rozpoznać, iż cebula się psuje? Fot. studionw/ iStock
Pomidory i ziemniaki mogą mieć na siebie zły wpływ i przyciągać szkodniki
Pomidory i ziemniaki są podatne na podobne szkodniki i choroby. Uprawa tych roślin w bliskim sąsiedztwie zwiększa ryzyko rozprzestrzeniania się szkodliwych czynników i organizmów. Najlepiej posadzić je w dwóch różnych końcach ogrodu. Podobnie jest również w przypadku innego znanego warzywa. Zarówno kukurydza, jak i pomidory są podatne na infekcje grzybicze, a jeżeli jedno z nich zachoruje, drugie również. Oba są narażone na te same szkodniki, dlatego należy je sadzić w dużej odległości od siebie.
Pomidory to rośliny ciepłolubne, dlatego ich uprawa wymaga odpowiedniego przygotowania Fot. Anastasija Vujic/iStock