Niebezpieczna substancja w mące. GIS wykrył przekroczenie norm w jej składzie. Producent wycofuje produkt

1 tydzień temu
Zdjęcie: Ostrzezenie GIS - komunikat | fot. GIS


Państwowa Inspekcja Sanitarna wydała ostrzeżenie dotyczące partii mąki żytniej, w której wykryto przekroczenie dopuszczalnego poziomu ochratoksyny A. Toksyna ta, wytwarzana przez niektóre grzyby, stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia konsumentów.

Przekroczone normy ochratoksyny

Badania przeprowadzone przez Państwową Inspekcję Sanitarną wykazały, iż partia mąki żytniej typu 720 marki Szczepanki zawiera niebezpiecznie wysoki poziom ochratoksyny A – toksyny produkowanej przez grzyby rodzaju Aspergillus i Penicillium. Jak oceniają eksperci z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego, spożycie tej partii może zagrażać zdrowiu konsumentów.

Mąka żytnia niebezpieczna dla zdrowia | fot. GIS

Działania producenta i zalecenia dla konsumentów

Producent niezwłocznie przystąpił do wycofania wadliwej partii z rynku, zgodnie z procedurami bezpieczeństwa, a proces ten jest monitorowany przez Państwową Inspekcję Sanitarną. Konsumentom zaleca się, aby nie spożywali tej partii mąki.

Mąka żytnia – opakowanie produktu wskazanego przez GIS | fot. GIS

Szczegóły dotyczące wycofanej partii

  • Produkt: Mąka żytnia typ 720, Szczepanki
  • Numer partii: 21.12.2024 10:30:30 C/L1
  • Data minimalnej trwałości: 21 grudnia 2024
  • Producent: Młyny Szczepanki Sp. z o.o., Szczepanki 3, 86-320 Łasin

Czy dbasz o bezpieczeństwo żywności, którą kupujesz? Podziel się swoimi doświadczeniami lub udostępnij ten artykuł, by ostrzec innych!

Idź do oryginalnego materiału