Hortensje wymagają regularnego nawożenia. Do prawidłowego wzrostu potrzebują pierwiastków tj. azot, fosfor, potas, magnez, żelazo, miedź, cynk, siarka. Chemiczne nawozy występują w postaci granulek, kryształków albo płyny. Zamiast nich można zrobić naturalną odżywkę i w tym celu wykorzystać jabłka zalegające na podwórku. Rośliny będą kwitły jak szalone.
Jak zrobić nawóz ze spadów jabłek do hortensji?
Jabłoń na podwórku to prawdziwy skarb. zwykle wykorzystujemy jej plony do ciast i przetworów. Okazuje się, iż ze spadów jabłek można przygotować nawóz do hortensji.
Do zrobieniu naturalnego nawozu do hortensji potrzebujemy około 3 kg spadów jabłek. Każde z nich należy pokroić na cztery części. Następnie wrzucamy pokrojone owoce do pojemnika i zalewamy je 1 l wody. Muszą poleżeć przez dwa dni.
Zanim zasilimy rośliny tym naturalnym nawozem, to najpierw trzeba zbudować wokół każdego krzewu rowek o głębokości i szerokości wynoszącej kilka centymetrów. Musimy jednak uważać, aby nie uszkodzić korzeni.
Do tak przygotowanego rowka wlewamy 7 l nawozu ze spadów jabłek. Na koniec przykrywamy całość ściółką z trawy.
Kiedy podlewamy hortensje nawozem ze spadów jabłek?
Hortensje podlewamy nawozem ze spadów jabłek od wczesnej jesieni do końca listopada. W ostatnich dniach sierpnia obowiązkowo musimy dostarczyć roślinom fosforu i potasu. Te dwa pierwiastki pomagają zawiązywać pąki w następnym roku i wspierają mrozoodporność krzewów.
Pod koniec sezonu rezygnujemy natomiast z nawozów azotowych, wspierających rozwój tych roślin. Dzięki temu ułatwimy im przygotowanie do spoczynku.
Pamiętajmy, iż niezbędnym nawozem do prawidłowego rozwoju hortensji jest kompost, obornik albo biohummus. Każdy z nich poprawia strukturę i żyzność gleby. Dostarcza też brakujących składników odżywczych. Należy zasilać nimi okazy tylko raz w sezonie.
Zobacz też:
Te piękne kwiaty posadź już teraz. Na pewno tego nie pożałujesz
Te krzewy koniecznie przytnij w sierpniu. Będą lepiej rosły
Są jeszcze piękniejsze od hortensji. Sprawdź, jak o nie zadbać pod koniec lata