Nie tylko rosół. Ta zupa króluje w polskich domach, gdy robi się chłodno

1 dzień temu
Zupa grzybowa z suszonych grzybów to interesująca alternatywa dla tradycyjnego rosołu na jesienno-zimową rozgrzewkę. W poszukiwaniu aromatycznych smaków na chłodniejsze dni sprawdź przepis na zupę z suszonymi grzybami i zachwyć się jej wyjątkowym smakiem.
Grzyby od wieków goszczą w polskiej kuchni i cieszą się ogromną popularnością. Warto sięgać po nie nie tylko ze względu na wspaniały smak i zapach, ale również z powodu ich adekwatności prozdrowotnych. To naturalny sposób na wzbogacenie codziennej diety w cenne składniki.


REKLAMA


Zobacz wideo Serowo-piwna zupa krem. Nie przejdziesz obojętnie


Dlaczego warto jeść grzyby?


Grzyby posiadają wysoką gęstość odżywczą. Oprócz wody ich masę tworzą białka (źródło aminokwasów), witaminy A, witaminy z grupy B oraz witaminy C, D i E, a także potas, fosfor, wapń oraz magnez. Z ekstraktu z grzybów pochodzą: streptomycyna, tetracyklina, penicylina – dlatego bywają określane mianem naturalnego antybiotyku.
Spożywanie grzybów może również zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka.
Grzyby wspierają odporność dzięki obecności złożonych substancji, które wykazują działanie antybakteryjne. Regularne spożywanie grzybów może przełożyć się na wzmocnienie układu odpornościowego.
Grzyby są ważnym źródłem witaminy B, która wspiera układ nerwowy i poprawia funkcjonowanie mózgu.
Grzyby to naturalne antidotum na wysoki poziom cholesterolu - organiczne związki chemiczne (sterole) pomagają utrzymać odpowiedni poziom dobrego cholesterolu i obniżyć jego złą wersję.
Grzyby to częsty składnik suplementów na odchudzanie z uwagi na wysoką zawartość błonnika oraz chityny.


Zupa grzybowa z suszonymi grzybami - propozycja na pierwsze danie
Jak zwiększyć ilość spożywanych grzybów? Dobrym rozwiązaniem jest aromatyczna zupa z suszonymi grzybami, którą można na stałe włączyć do domowego menu. W końcu nie wszyscy są miłośnikami tradycyjnego rosołu.


Zupa z suszonymi grzybami - lista składników
Najlepszy rezultat otrzymamy, przygotowując zupę na bazie borowików. Pełną listę składników oraz przepis krok po kroku na zupę grzybową z suszonymi grzybami prezentujemy poniżej.


70 g suszonych borowików
1,5 litra bulionu (baza do wyboru)
1 marchewka
2 ziemniaki
1 łyżka stołowa oleju roślinnego
1 cebula
250 ml śmietanki 30%
grzanki
nasze ulubione zioła


Zupa grzybowa z suszonych grzybów przepis


Grzyby płuczemy pod zimną wodą, następnie przekładamy do miski i zalewamy bulionem i odstawiamy na noc.
W dużym garnku należy podgrzać oliwę i zeszklić na niej posiekaną cebulę.
W kolejnym kroku do garnka dorzucamy obraną i posiekaną marchewkę i całość smażymy przez około 2 minuty.
Teraz dodajemy pokrojone ziemniaki i zioła i mieszamy przez około minutę.
Do garnka dorzucamy grzyby i wlewamy bulion i gotujemy na dużym ogniu. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Zupę należy doprowadzić do wrzenia, następnie ustawić mniejszy ogień i gotować dalej przez około 20 minut.
Na koniec całość można zmiksować i dodać śmietanę oraz pietruszkę.
Osoby, które jedzą pieczywo, mogą dodać grzanki, podprażone wcześniej na oliwie.
Idź do oryginalnego materiału