Nie tylko awokado. Mango też możesz wyhodować z pestki

top.pl 1 miesiąc temu
Zdjęcie: /Pixel


Z pestki możemy wyhodować nie tylko awokado, ale także smaczne, egzotyczne mango, które będziemy uprawiać w zaciszu własnego domu. Wystarczy wykonać kilka prostych kroków, aby cieszyć się smakiem tego owocu i wyhodować piękne drzewko. Podpowiadamy, co zrobić, aby doczekać się własnego mango na swoim parapecie.

Uprawa mango udaje się praktycznie zawsze, jeżeli odpowiednio przygotujemy pestki i zasadzimy je zaraz po wyjęciu z owocu. Musimy jednak uzbroić się w cierpliwość, ponieważ roślina może zacząć kiełkować dopiero po miesiącu. Warto jednak czekać, aby cieszyć się później pięknym, egzotycznym drzewkiem.

Mango - co warto o nim wiedzieć?

Mango jest owocem drzewa Magnifera indica zwanego mangusodrzewem, mangowym drzewem czy posmaczem indyjskim. Drzewa mango uprawiane są już od ponad 5 tysięcy lat. Co więcej, są one długowieczne, ponieważ dożywają choćby do 300 lat i dłużej. Mangowce potrafią osiągać do 40 m wysokości, a ich liście są lancetowate i zebrane w rozety.

Warto rozważyć uprawę mango, ponieważ jest to jeden z najsmaczniejszych owoców. Można go spożywać na surowo lub wykorzystywać do wyrobu dżemów, galaretek czy soków. Wiele osób suszone mango dodaje również do różnego rodzaju sosów. Miąższ tego owocu jest słodki i aromatyczny, a dodatkowo obfituje w minerały i witaminy. W smaku przypomina połączenie arbuza oraz brzoskwini.

Czytaj również: Zasiej raz i ciesz się plonami przez lata. Warzywa wieloletnie, które warto mieć w ogrodzie

Jak wyhodować mango? najważniejszy jest ten krok

Nie bez znaczenia jest to, jak przygotujemy pestkę mango, którą zamierzamy uprawiać. Znajduje się ona wewnątrz owocu - połowę mango stanowi soczysty miąższ, a resztę stanowi nasiono. Pestki mango należy pobierać jedynie od dojrzałych owoców. Dzięki temu uzyskana pestka nie będzie przesuszona.

Następnym krokiem jest staranne oczyszczenie pestki z pozostałości włókien oraz miąższu. Włókna z pestki mango możemy usunąć dzięki gąbki do naczyń, używając jej szorstkiej strony. Chcąc przyspieszyć kiełkowanie mango, możemy naciąć skorupkę na długości około 5 mm albo delikatnie przetrzeć pestkę papierem ściernym.

Możemy też otworzyć ją dzięki imadła, jednak należy robić to bardzo delikatnie, aby nie uszkodzić migdała znajdującego się w środku. Po wykonaniu tej czynności możemy wyjąć wspomniany migdał ze środka pestki i posadzić go płasko pod cienką warstwą ziemi.

Przy odpowiednich warunkach i w temperaturze około 20-25 stopni Celsjusza pestki mango zaczną kiełkować w okresie od 1 do 4 tygodni. Po upływie tego czasu możemy posadzić pestkę w podłożu.

Jak sadzić mango? O tym warto pamiętać

Z racji tego, iż pestki mango są duże, to musimy sadzić je pojedynczo, umieszczając jedną pestkę w doniczce o średnicy minimum 8 cm. Należy sadzić ją spiczastym końcem do góry i do połowy przysypać podłożem.

Warto również wiedzieć, iż mango preferuje glebę żyzną i przepuszczalną, dlatego najlepiej użyć mieszanki ziemi ogrodniczej, torfu oraz perlitu. Ziemia powinna mieć pH pomiędzy 5,5 a 7,5. Nie zapominajmy także o drenażu na dnie doniczki, aby nadmiar wody mógł być odprowadzany.

Doniczkę należy postawić w ciepłym i jasnym miejscu. Oprócz tego powinniśmy okryć ją folią, wykonując w niej otwory, które pozwolą pozbyć się nadmiaru pary wodnej. Dzięki temu roślina będzie miała stworzone warunki, takie jak w mini szklarni i zapewnimy jej stałą wilgotność powietrza.

W momencie, gdy ukaże się młoda, kiełkująca roślina, zdejmujemy folię z doniczki i przestawiamy ją bliżej słońca. Należy to jednak robić stopniowo, aby nie doprowadzić do przypalenia liści przez ostre słońce. Kiedy liście mango w pełni się rozwiną, siewkę możemy przesadzić do większej doniczki.

Jak dbać o mango w domu?

Mango najlepiej będzie rozwijało się na oknie południowym lub zachodnim. Oprócz tego roślinę należy umieścić w pomieszczeniu wietrzonym, równocześnie uważając na to, aby nie doprowadzić do przeciągów.

Oprócz tego musimy dbać o to, by podłoże utrzymywać stale lekko wilgotne, ale nie mokre. Mango najlepiej podlewać od dołu do góry, wykorzystując do tego przegotowaną wodę o temperaturze pokojowej. Uważajmy, aby nie polewać liści, ponieważ mango jest wrażliwe na choroby grzybowe i bakteryjne. jeżeli chodzi o nawożenie, to najlepiej używać produktów organicznych, zachowując umiar, ponieważ mango źle toleruje przenawożenie.

Zobacz też:

Ta roślina doda kolorów każdej działce. Wszyscy będą ją podziwiać

Znajomy ogrodnik oplata pomidory drutem. Sprawdź, dlaczego

Tak rozmnożysz tuje przez sadzonki. Nie przegap tego terminu

Idź do oryginalnego materiału