Nie pomyl tych trujących grzybów ze smardzem. Są prawie identyczne

top.pl 1 dzień temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Niedawno wystartował sezon na smardze. To prawdziwe rarytasy, które obłędnie smakują, więc ich poszukiwanie może kusić. Podczas zbiorów, uważaj jednak, aby nie pomylić ich z trującymi grzybami, które na pierwszy rzut oka są łudząco podobne do smardzów. Ich spożycie może się dla ciebie źle skończyć.

W Polsce nie brakuje teraz pysznych jadalnych grzybów. Jednymi z najchętniej zbieranych gatunków są oczywiście smardze znane ze swoich walorów smakowych i wysokiej ceny w skupach. Właśnie zaczął się na nie sezon, więc warto ich szukać, jednak trzeba przy tym zachować ostrożność.

Smardz jest bowiem podobny do trującej piestrzenicy kasztanowatej. Amatorzy mogą mieć problem z ich odróżnieniem, jednak na całe szczęście między tymi dwoma grzybami są subtelne różnice, które pozwalają je odróżnić. Lepiej zwróć na nie uwagę i dobrze im się przyjrzyj, aby uniknąć kosztownej pomyłki.

Zaczął się sezon na smardze. Ile kosztują i gdzie można je zbierać?

Kilogram świeżych smardzów jest wart choćby 450-500 złotych, a w przypadku suszonych cena ta pozostało kilkukrotnie wyższa. Te jadalne grzyby są rzadkie i objęte częściową ochroną. Są tak cenne, iż żartobliwie określa się je jako polskie trufle.

Zbieranie smardzów w lasach państwowych grozi mandatem, ale są miejsca, gdzie możesz je zebrać legalnie. To m.in. tereny prywatne, niektóre łąki, ogrody czy szkółki leśne.

Możesz się także wybrać na grzybobranie do sąsiadów. Robi tak wielu Polaków. Co bowiem ciekawe, w Czechach czy na Słowacji zbieranie smardzów jest już nieograniczone. Trzeba jednak oczywiście przestrzegać lokalnych przepisów.

Może cię zainteresować: Chronią przed nadciśnieniem i obniżają cholesterol. Wystarczy 2-3 sztuki dziennie

Piestrzenica kasztanowata to trujący grzyb. Nie pomyl jej ze smardzem

Piestrzenica kasztanowata przyjemnie pachnie, jednak może doprowadzić do poważnego zatrucia, a choćby śmierci. Zawiera toksyczną substancję - gyromitrynę, która w ludzkim organizmie przekształca się w momometylohydrazynę (MMH). Gotowanie czy suszenie nic nie dają, bo trujące substancje są na nie odporne.

Objawy zatrucia pojawiają się zwykle w okresie od 30 min do choćby kilku dni po spożyciu grzyba. Są to: nudności, wymioty, bóle brzucha, biegunka, bóle i zawroty głowy, gorączka, duszności drgawki, osłabienie czy halucynacje. Może dojść także do uszkodzenia wątroby, wzroku i nerek, zaburzeń rytmu serca czy śpiączki.

Czytaj również: Skuteczna blokada na słodkie zachcianki. Pij tę herbatę, a waga poleci w dół

Piestrzenica kasztanowata a smardz - różnice. Te szczegóły pozwolą ci je odróżnić

Różnice między trującą piestrzenicą a jadalnym smardzem mogą być ledwo zauważalne dla początkującego grzybiarza. Trzeba więc zachować ostrożność, a najlepiej udać się na poszukiwania wraz z bardziej doświadczonym kolegą czy koleżanką.

Oba grzyby mają podobny kształt nóżki i pomarszczone kapelusze. U trującej piestrzenicy powierzchnia kapelusza jest jednak pofałdowana i przypomina mózg. Ma także intensywny, czerwony kolor, podczas gdy smardze są jaśniejsze (beżowe, jasnobrązowe), stożkowate i wyglądają bardziej jak plastry miodu.

Zobacz też:

Tak gwałtownie wyczyścisz kryształowe wazony. Będą lśniły jak lustro nie tylko na święta

Ubrania po wyjęciu z szafy brzydko pachną? Połóż to na półce, a zapomnisz o problemie

Czyszczenie air fryera nie musi być trudne. Wystarczą 3 składniki, by lśnił jak łza

Idź do oryginalnego materiału