Dlaczego najlepiej zapomnieć o detergentach?
Coraz częściej słyszymy o ekologicznym podejściu do mycia nie tylko naczyń, ale także wszelkich innych akcesoriów kuchennych. Wszystko przez to, iż ich wpływ na nasze zdrowie oraz smak posiłków jest coraz lepiej zbadany i, niestety, negatywny. Dotyczy to także deski do krojenia. Mycie jej z wykorzystaniem detergentów sprawia, iż osadzają się one na jej powierzchni, a następnie przenikają do naszego pożywienia. Może to wpływać nie tylko na jego smak, ale także na nasze zdrowie. Dlatego warto rozważyć alternatywy.
Sprawdź również: Przed pójściem spać, wlej to do muszli. Rano toaleta będzie czysta jak szwajcarskie jezioro
Dodatkowo niezwykle istotny jest materiał, z jakiego wykonana jest deska do krojenia. Najbardziej podatne na przenikanie substancji chemicznych z detergentów są deski plastikowe. W przypadku odpowiednio zakonserwowanych desek drewnianych ryzyko jest dużo mniejsze. Jednak najłatwiej utrzymać odpowiednią czystość korzystając z desek wykonanych ze szkła lub kamienia.
2 naturalne składniki do mycia deski do krojenia
Do przygotowania naturalnego środka myjącego do deski do krojenia potrzebujemy jedynie dwóch produktów, które znajdziemy w praktycznie każdej szafce kuchennej. Chodzi oczywiści o sodę oczyszczoną oraz ocet. Jak wyczyścić deskę do krojenia z ich pomocą? Otóż najpierw dokładnie posypujemy deskę 1-2 łyżkami sody oczyszczonej po całej jej powierzchni. Następnie polewamy ją octem spirytusowym 10 proc. (kilka łyżek). Odstawiamy deskę na kwadrans. Po tym czasie dokładnie ją szorujemy i spłukujemy. Dzięki temu pozbędziemy się brudu, przebarwień i tłuszczu, który zgromadził się na desce.
Zobacz też:
Jak często pierzesz ręczniki? Zdecydowana większość Polaków robi to zbyt rzadko
Tak gwałtownie wypatrzysz kleszcza. Banalny sposób, o którym mało kto wie
Jedzą trujące grzyby i chwalą się w mediach. Eksperci ostrzegają, czym to grozi