Marynowane grzybki to prawdziwy rarytas uwielbiany jako przekąska lub dodatek do wielu dań. Smak darów lasu zamknięty w słoikach cieszy się ogromną popularnością. I choć każdy ma swój sprawdzony przepis na marynatę, w tym sezonie warto dać szansę przepisowi mojej babci. Słoiki z grzybkami w tej zalewie znikną ze spiżarnianych półek w mgnieniu oka.
Prosto i smacznie. Ta marynata do grzybów znana jest już od pokoleń
Marynaty do grzybów różnią się pomiędzy sobą smakiem, aromatem, kompozycją czy kolorem. Większość osób posiada swój sprawdzony i unikalny przepis, który stosuje od lat. Warto jednak w tym sezonie spróbować czegoś innego. Prosty w wykonaniu i przepyszny w smaku przepis na marynatę mojej babci posmakuje każdemu.
Raz przygotowane grzybki w tej marynacie, co roku będą pojawiać się wśród twoich spiżarnianych przetworów. A wszystko to przez wyjątkowo słodko-kwaśny charakter zalewy. Dzięki temu grzybki wyjdą smaczne, jak nigdy dotąd.
To sprawdzony sposób na marynowane grzybki, stosowany już od pokoleń. Użyte przyprawy są klasyką, a wykonanie całej zalewy zajmie dosłownie chwilę. Większą uwagę warto zwrócić na odpowiednie oporządzenie grzybów.
Zobacz także: Kanie podaję tylko w ten sposób. Cała rodzina się zajada, a sąsiedzi proszą o przepis
Jak przygotować marynatę do grzybów?
Przepis na marynatę do grzybków od mojej babci uwzględnia proporcję dla 2,5-3 kg leśnych grzybów. Mowa tutaj oczywiście o świeżo zebranych i odpowiednio przygotowanych okazach. Do marynowania sprawdzą się najlepiej małe okazy, takie jak na przykład kurki, borowiki czy koźlarze. Przygotuj więc grzyby, słoiki oraz następujące składniki:
- 1,5 l wody
- 1 szklanka octu
- 1 płaska łyżka soli
- 6 płaskich łyżek cukru
- 2 łyżeczki ziaren gorczycy
- 2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
- 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka goździków
Może cię zainteresować: Mało kto wie, jak zdrowe są te grzyby. Właśnie zaczął się na nie sezon
Sposób przygotowania:
Kompozycja przypraw jest klasykiem w czystej postaci. Przygotowane składniki na marynatę wymieszaj i zagotuj. Wcześniej oczyszczone grzyby przemyj pod bieżącą wodą i obgotuj w osolonej wodzie przez około 10-15 minut.
Do wyparzonych słoików przełóż gorące jeszcze grzyby oraz pokrojoną w krążki cebulę. Zalej całość wrzącą marynatą razem z przyprawami. Zalewa ma przykrywać całe grzyby.
Następnie szczelnie zakręć słoiki i odstaw je do góry dnem do całkowitego ostygnięcia. Możesz je również pasteryzować. Przepyszne grzybki w zalewie słodko-kwaśnej przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu. Podawaj jako przekąskę lub dodawaj do ulubionych potraw. Smacznego!
Zobacz też:
To sekret długowieczności Japonek. Zawdzięczają mu też szczupłą sylwetkę
Sałatka hokus-pokus mojej żony przejmuje każde imieniny. Kluczem jest dodatek żurawiny
Zawsze źle smażyłem wątróbkę. Teraz pamiętam o pierwszym kroku i wychodzi idealna