Boczniak ostrygowaty, uszak bzowy czy płomiennica zimowa to między innymi grzyby, które znaleźć można o tej porze roku w świętokrzyskich lasach. Bo sezon na grzyby trwa adekwatnie niemal przez cały rok. Ale o eksperymentowaniu z nieznanymi gatunkami trzeba zapomnieć.
Grzyby jadalne zbierać można w naszych lasach także późną jesienią i zimą. Amatorów zimowego grzybobrania nie ma jednak zbyt wielu, ponieważ późne grzyby są wciąż mało znane i w obawie o bezpieczeństwo wiele osób nie ma odwagi podjąć takiego wyzwania.
I słusznie podkreślają leśnicy.
– Wolno zbierać tylko te okazy, których jesteśmy pewni. Warto także zweryfikować je u grzyboznawców lub u doświadczonych grzybiarzy. Eksperymenty z nowymi jadalnymi gatunkami raczej odradzam – radzi Paweł Kosin, leśnik i ekspert życia roślin i zwierząt z Nadleśnictwa Daleszyce.
Boczniak ostrygowaty rośnie w lasach liściastych. Jest podobny do hodowlanego, ale ma nieco ciemniejszy kapelusz. Smakuje podobnie. Boczniaki przy odrobinie szczęścia znajdziemy na bukach i klonach, wyrastają z ran na pniach drzew.
Uszak bzowy zwany jest polskim grzybem mun. Wybrać się można po niego w lutym. Rośnie powszechnie na konarach drzew liściastych, na osłabionym lub martwym drewnie. Nazywany jest także grzybem brzozowym, judaszowymi uszami, uszakiem judaszowym czy uchem Judasza. Najczęściej można go spotkać na pniach bzu czarnego, stąd jego nazwa, ale rośnie też na innych drzewach liściastych, na iglastych występuje bardzo rzadko. Nazywa się go także zimowym grzybem, ponieważ kępy owocników potrafią pojawiać się do późnej wiosny.
Jest i płomiennica zimowa – jeden z nielicznych o tej porze grzybów jadalnych. Występuje w lasach od października do przedwiośnia, chyba iż zima jest wyjątkowo mroźna. Ceniona jest za wyjątkowy smak, przypominający owoce morza lub ryby. Rośnie na pniach i pniakach drzew liściastych. Prawie zawsze występuje kępami, szczególnie na topolach i wierzbach. Spotkać można ten grzyb także na olszach, brzozach, grabach, bukach, dębach, klonach, jesionach, wiązach, jabłoniach, lipach, czarnym bzie i czarnej porzeczce, kasztanowcach, morwach czy jarzębinach.

51 minut temu








