Równie uciążliwe, jak muchy i komary są mrówki, które skutecznie zakłócają grillowanie w ogrodzie. Tym razem przedstawimy skuteczne sposoby na pozbycie się ich z altany czy tarasu. Dzięki popularnemu produktowi kuchennemu wyniosą się z naszej posesji raz, dwa.
Mrówki w ogrodzie. Czy uznajemy je za szkodniki?
Na początek warto uświadomić sobie, iż mrówki nie są szkodnikami. Pełnią istotną funkcję w ekosystemie. Usuwają inne niechciane owady czy odpady organiczne, a także drenują podłoże i przenoszą nasiona roślin.
Niestety ich obecność w ogrodzie ma też drugą stronę medalu. Nie lubimy, gdy chmara owadów chodzi po tarasie czy altanie, jednak nie to jest najgorsze. Za największy problem uznajemy obgryzanie owoców, wysysanie soków z pąków kwiatowych czy obgryzanie kłączy roślin.
Właśnie dlatego należy znaleźć złoty środek na pozbycie się mrówek. Wcale nie musimy od razu ich zabijać. Lepiej przepędzić je z ogrodu w humanitarny sposób.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Jak zabezpieczyć ubrania przed kleszczami? Wypróbuj chrzan
Jak pozbyć się mrówek z ogrodu? Użyj...soli
Mrówki zaczną uciekać w popłochu, gdy obficie obsypiemy solą okolice altany. Musimy użyć tego produktu kuchennego na szlaki, którymi chodzą, ale też na wszelkie zakamarki i całe mrowisko.
Należy użyć sporej ilości soli, żeby przepędzić co do jednego owada z ogrodu. Gdy braknie nam tej przyprawy, to wtedy użyjmy jej zamiennika, czyli sody oczyszczonej.
Nie tylko sól. Inny produkt kuchenny odstraszający mrówki
Mrówki odstrasza również ocet. Warto więc przygotować mieszankę z tego produktu. Jak ją zrobić?
Do butelki z atomizerem wlewamy ocet i wodę w proporcji 1:1. Dla wzmocnienia efektu warto dodać sok wyciśnięty z 1 cytryny.
Tak przygotowaną miksturą spryskujemy powierzchnie, gdzie zauważyliśmy te owady. W mig "wyniosą się" z ogrodu, ponieważ nie znoszą zapachu octu.
Zobacz też:
Ten sok obniża ciśnienie i usprawnia trawienie. Babcine dobro wraca do łask
Przed wakacjami nie zapomnij o tym dokumencie. Jest tak samo ważny, jak paszport a wyrobisz go za darmo
Chcesz zamrozić szparagi? Pamiętaj o tej zasadzie, inaczej będą niesmaczne