Możesz mieć rukolę zupełnie za darmo. Będzie świeża i smaczna choćby zimą

top.pl 1 dzień temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Rukola to bardzo zdrowa sałata o specyficznym, nieco ostrym smaku. Tę zieleninę można kupić w sklepach o każdej porze roku, nie musisz jednak tego robić. Podpowiadamy, jak wyhodować rukolę w domu, aby mieć ją świeżą pod ręką każdego dnia. Wystarczy parapet, doniczka i trochę uwagi.

Rukola zyskała sobie u nas wielu fanów. Jej pikantny, lekko orzechowy smak doskonale komponuje się z sałatkami, kanapkami, makaronami czy pizzą. Nie musisz biegać po nią do sklepu, wyhodowana w domu będzie smaczniejsza i zdrowsza.

Rukola to samo zdrowie

Rukola to smaczna i zdrowa roślina z rodziny kapustowatych, która dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Jest bogata w witaminy K, C i A, wspierające zdrowie kości, odporność oraz dobry stan skóry i oczu. Zawiera również kwas foliowy, wapń, magnez i żelazo, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Rukola jest źródłem antyoksydantów zmniejszających ryzyko chorób przewlekłych.

Dzięki dużej zawartości błonnika wspomaga trawienie i pomaga utrzymać zdrową wagę. Ma także adekwatności przeciwzapalne, a obecny w niej potas korzystnie wpływa na ciśnienie krwi, wspierając serce i układ krążenia. Zawarte w rukoli karotenoidy, takie jak luteina i zeaksantyna, chronią oczy przed szkodliwym promieniowaniem UV.

Czytaj też: Te warzywa jedz jesienią i zimą. Detoksykują i wzmacniają odporność

Jak wyhodować rukolę w domu krok po kroku?

Hodowla rukoli w domu jest bardzo prosta i nie wymaga dużych nakładów czasu ani przestrzeni. Przygotuj doniczkę lub pojemnik o głębokości 10 cm i zadbaj o to, żeby miał dziurki drenażowe. Zadbaj też o żyzną, przepuszczalną ziemię, najlepiej taką do ziół i warzyw i o nasiona ze sklepu ogrodniczego. Wyjaśniamy krok po kroku, jak wyhodować rukolę w domu:

  • Przygotowanie stanowiska

Wybierz miejsce o dużym dostępie do światła dziennego - najlepiej parapet okna wychodzącego na południe lub wschód.

  • Ziemia i wysiew nasion

Napełnij pojemnik żyzną, dobrze przepuszczalną ziemią. Wyrównaj powierzchnię gleby, a następnie wysiej nasiona równomiernie, zachowując niewielki odstęp między nimi (ok. 2-3 cm). Nasiona przykryj cienką warstwą ziemi (około 0,5 cm) i delikatnie podlej.

  • Podlewanie i pielęgnacja

Rukola lubi umiarkowanie wilgotną glebę, więc podlewaj regularnie, ale unikaj przelania. Woda powinna swobodnie odpływać przez otwory drenażowe. Utrzymuj wilgotność ziemi, ale nie dopuść do jej nadmiernego wyschnięcia.

  • Zapewnienie odpowiedniego oświetlenia

Rukola potrzebuje co najmniej 4-6 godzin światła dziennie. jeżeli masz ograniczony dostęp do światła dziennego, możesz użyć lampy do doświetlania roślin. Obracaj też doniczki tak, by wszystkie listki miały stały dostęp do światła.

  • Kiełkowanie i wzrost

Nasiona rukoli kiełkują gwałtownie - zwykle w ciągu 4-7 dni. Gdy rośliny osiągną około 5 cm wysokości, możesz je delikatnie przerzedzić, pozostawiając najsilniejsze sadzonki w odstępach około 5 cm.

  • Zbiory

Rukola rośnie bardzo gwałtownie - pierwsze liście można zbierać już po około 3-4 tygodniach od wysiewu. Ścinaj zewnętrzne liście nożyczkami, pozostawiając środek rośliny, co pozwoli jej przez cały czas rosnąć.

  • Kolejne wysiewy

Aby mieć świeżą rukolę przez cały czas, wysiewaj kolejne partie nasion co 2-3 tygodnie.

Hodowla rukoli w domu to świetny sposób na stały dostęp do świeżych, zdrowych liści, które możesz wykorzystać w sałatkach, kanapkach czy jako dodatek do różnych potraw.

Zobacz też:

Zima w ogrodzie nie musi być nudna. Te rośliny zakwitają podczas mrozów

Podlewasz rośliny doniczkowe taką wodą? To przez to marnieją

Nie musisz kupować choinki. Te rośliny świetnie ją zastąpią

Idź do oryginalnego materiału