Moja babcia wysiewa warzywa tylko w ten sposób. Rosną duże i zdrowe

top.pl 2 dni temu
Zdjęcie: /123RF/Picsel, 123RF/Picsel /Pixel


Marzysz o dużych i zdrowych warzywach? Odkryj sekretny sposób babci, w którym główną rolę gra...krochmal. Dzięki tej niepozornej substancji łatwo i precyzyjnie wysiejesz najmniejsze nasionka. Sprawdź zalety tej unikalnej metody oraz jej technikę. Przedstawiamy krochmalowy wysiew krok po kroku.

Krochmal wykorzystuje się w domu i w kosmetyce. Mało komu przyszłoby do głowy, iż można używać go również w ogrodnictwie. Domową substancję uzyskujemy przez połączenie 3 składników. Sprawdź najważniejsze zasady siania warzyw w krochmalu.

Sianie w krochmalu dla warzyw z drobnymi nasionami

W krochmalu możemy siać warzywa o drobnych nasionach, które trudno rozsypuje się równomiernie na grządce. O jakie konkretnie chodzi?

Ta metoda sprawdzi się przy marchewce, której nasiona muszą być dokładnie rozmieszczone. Możemy też robić to na pietruszce, często wysiewanej w dużych ilościach. W tym przypadku krochmal zapobiega nadmiernemu zagęszczeniu. Polecamy też wypróbowanie tego sposobu na sałacie czy cebuli, dzięki czemu stworzymy im lepsze warunki do wzrostu.

Sianie w tej substancji nie będzie odpowiednie dla dużych nasion np. fasoli czy grochu. Przy tych warzywach stosujemy tradycyjną metodę siewu.

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Domowa odżywka do paprotki z mleka w proszku. Zrobisz ją błyskawicznie

Dlaczego warto siać drobne warzywa w krochmalu?

Sianie w krochmalu ma wiele zalet. Przede wszystkim dzięki niemu precyzyjnie rozmieszczamy nasiona w glebie, unikając nadmiernego zagęszczenia. Młode rośliny zyskują zatem więcej miejsca do wzrostu.

Kolejna zaleta to utrzymywanie wilgoci w glebie, co ma korzystny wpływ na kiełkowanie. Poza tym ta substancje nie szkodzi środowisku, ponieważ jest biodegradowalna.

Przy tej metodzie oszczędzamy swój czas i pracę, dlatego iż nie musimy przerzedzać roślin. W związku z tym ich pielęgnacja trwa krócej.

Pamiętajmy jednak, iż przygotowanie krochmalowej mieszanki jest dość czasochłonne. Ponadto musimy użyć jej od razu po zrobieniu, ponieważ gwałtownie gęstnieje, tracąc przy tym swoje cenne adekwatności.

Jak wysiać warzywa w krochmalu?

W pierwszym kroku przygotowujemy krochmal z 2 łyżek mąki ziemniaczanej, 200 ml zimnej wody i 800 ml wrzątku. W jakiej kolejności łączyć te składniki?

Na początek rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną w zimnej wodzie. Mieszamy do momentu, aż pozbędziemy się grudek. Następnie dolewamy wrzątek, cały czas mieszając płyn. Krochmal uzyska konsystencję żelu. Gotujemy go przez kilka minut, aby był jednolitą masą. Na koniec odstawiamy mieszankę do ostygnięcia.

W kolejnym kroku do ostudzonego krochmalu dosypujemy suche i czyste nasiona tak, żeby równomiernie rozprowadziły się w masie. Pamiętajmy, aby nie wrzucać wszystkich na raz - konsystencja musi pozostać gęsta.

Później przygotujmy glebę do siewu - ma być spulchniona, wilgotna i bez chwastów. Na takim podłożu wykopujemy rowki siewne o głębokości odpowiedniej dla danego gatunku rośliny. Krochmal aplikujemy do nich przez odpowiednie narzędzie np. strzykawkę kuchenną, woreczek foliowy z odciętym rogiem. Możemy też kupić specjalny aplikator ogrodniczy.

Następnie przykrywamy nasiona ziemią, jednak nie ubijamy jej mocno. Na koniec podlewamy grządki wodą o lekkim strumieniu.

Zobacz też:

Babcia wkłada je do doniczek. Dzięki temu rośliny rosną, jak oszalałe

Zrób to, zanim podlejesz azalię. Inaczej możesz ją zniszczyć

Widzisz lepki nalot na liściach roślin doniczkowych? Działaj szybko, to groźna choroba

Idź do oryginalnego materiału