
Moczenie nasion w wodzie przed siewem ma dużo zalet. Jednak nie wszystkie nasiona można tak potraktować. Niektóre powinny wylądować w gruncie bez uprzedniej „kąpieli”. Inaczej mogą się nie przyjąć, co jest równoznaczne z brakiem plonów. Dla niektórych osób sezon ogrodowy już dawno się rozpoczął, ale inni wciąż planują swoje uprawy. Warto przed zasadzeniem warzyw na grządkach wiedzieć, które nasiona powinny trafiać „na sucho” do ziemi.
Warzywa na działce zwykle wysiewamy w kwietniu, gdy grunt jest już wystarczająco dobrze nagrzany. Rośliny w rozsadę można wysiać już w lutym i postawić je na parapecie. Ogórki należy sadzić do gruntu nie wcześniej niż w połowie maja, bo mogą zostać zniszczone przez ewentualne przymrozki. Warto na bieżąco sprawdzać prognozy pogody i dopasować do nich swoje plany ogrodnicze. W maju można też wysiać marchew na późny zbiór, dynie, cukinie, buraczki czy pietruszkę.
Wiele rodzajów nasion (m.in. pomidora, marchewki) trzeba namaczać w wodzie przez jakiś czas. W przeciwnym wypadku mogą nie wykiełkować. Ta zasada działa także w drugą stronę. Nasion, które niżej wyszczególniono, lepiej nie trzymać w wodzie, bo może im ona zaszkodzić.
Jakich nasion nie moczyć?
» kapusta,
» truskawka,
» buraki,
» brukiew,
» sałata,
» strączkowe (groch i fasola).
Suche nasiona ww. roślin wystarczy rozsypać w odpowiednio przyszykowanym podłożu i delikatnie zakryć ziemią. jeżeli chodzi o nasiona warzyw strączkowych, to są wyjątkiem od reguły. One podobnie jak papryka, ogórki i dynia – te mogą też trafić do gleby bez uprzedniego namaczania.