Mikrobiota syberyjska (Microbiota Decussata) |
|
Wysokość | ok. 60 cm |
Kwitnienie | IV, V |
Stanowisko | słoneczne, półcień |
Wilgotność gleby | umiarkowanie wilgotna |
Ozdobność | kwiaty, liście, cała roślina |
Pokrój | rozłożysty |
Mikrobiota syberyjska (Microbiota Decussata) to niski, iglasty, rozłożysty krzew z rodziny cyprysowatych. Dorasta do 0,6 metra wysokości i 2 metrów szerokości. Mikrobiota syberyjska zdobi nasze ogrody skalne oraz rabaty, wykorzystywana jest do zadarniania dużych przestrzeni, obsadzana na cmentarzach i skarpach. Kwiaty rośliny są prawie niewidoczne, ukryte wśród liści. Jej liście są natomiast szarozielone, łuskowate, ściśle przylegające do pędów. Pędy są zielone, płasko rozgałęzione, łukowato opadające ku ziemi. Jesienią i zimą krzewy przebarwiają się na kolor brązowy, liście pozostają na pędach przez cały rok.
Uprawa Mikrobioty Syberyjskiej
Mikrobiota syberyjska to krzew łatwy w uprawie, preferuje stanowiska słoneczne lub półcieniste. Jest odporna na niskie temperatury. Roślina dobrze radzi sobie na glebach żyznych, przepuszczalnych oraz na podłożu o odczynie obojętnym lub lekko kwaśnym. Mikrobiota syberyjska jest odporna na ataki szkodników i rzadko choruje. Dobrze znosi cięcia, przycinamy roślinę gdy zbyt bujnie się rozrasta. Mikrobiotę syberyjską rozmnażamy wegetatywnie poprzez oddzielanie ukorzenionych pędów lub sadzonek pędowych. Krzew sadzimy jesienią lub wiosną. Mikrobiota syberyjska ozdobiona jest w drobne, kuliste, brązowe szyszki (około 6 mm długości). Dobrze znosi suszę, jeżeli jednak będzie się przedłużać to warto zadbać o młode krzewy nawadniając je przynajmniej dwa razy w tygodniu.
Fot. główna: Crusier, CC BY 3.0, commons.wikimedia.org