Domowe dżemy chętnie przygotowywane są z malin, porzeczek czy też wiśni. Okazuje się, iż można je również przyrządzić z winogron, które cieszą się coraz większą popularnością w polskich ogrodach. zwykle zjadane na surowo lub przerabiane na sok, mogą być również doskonałą bazą dla przepysznego dżemu. Wystarczy, iż zrobisz go według tej receptury.
Domowe przetwory z winogrona. Dlaczego warto zrobić dżem?
Winogrono zachwyca swoim smakiem na surowo, zajadane prosto z zerwanej kiści. Często w ogrodzie obradza jednak na tyle, iż nie wiadomo, jak je wykorzystać. Warto wtedy przygotować aromatyczny dżem winogronowy, który stanie się twoim ulubionym. W tym sezonie twoja rodzina będzie jadła naleśniki i gofry nie z dżemem truskawkowym, ale ze smakowitym dżemem przygotowanym z winogron.
Oprócz wyjątkowego smaku, dżem z winogrona posiada liczne korzyści prozdrowotne. Winogrono, zwłaszcza w ciemnej odmianie, jest źródłem wielu witamin i minerałów, a także antyoksydantów. Dzięki temu wspiera organizm na wielu płaszczyznach, a także wzmacnia odporność, co ma znaczenie w kontekście zbliżającego się sezonu na przeziębienia i infekcje.
Dżem z winogron przygotowany w domu jest więc porcją zdrowia i smacznym sposobem na wykorzystanie nadmiaru tych owoców, tak by nic się nie zmarnowało. Zamknięty w słoiku czeka w spiżarni na spróbowanie, zwłaszcza iż sprawdza się w połączeniu z licznymi produktami. Dobrze smakuje z pieczywem, twarożkiem, naleśnikami czy też goframi. Co ciekawe, dobrze komponuje się również z deską serów oraz mięsem.
Zobacz także: Wszyscy robią zupę-krem, a ja wkładam ją do słoików. O przepis na dżem z dyni proszą wszyscy
Przepis na dżem z winogrona ogrodowego. Bez konserwantów i ulepszaczy
Z winogrona z przydomowego ogródka w łatwy sposób można przygotować dżem, doskonały na jesienno-zimowy okres. Oprócz tych owoców, wystarczy sięgnąć po kilka składników, które dodają korzennego aromatu i w dodatku sprawiają, iż nie trzeba używać słynnego “żelfiksu".
Do zrobienia dżemu z winogrona ogrodowego potrzebujesz następujące składniki:
- 2 kg ciemnego winogrona
- 600 g cukru
- 2 pomarańcze
- 1-2 łyżeczki goździków
Sposób przygotowania:
Zacznij od umycia winogrona i oberwania go z gałązek. Usuń także pestki. Z pomarańczy wyciśnij sok, a skórkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W następnej kolejności rozbij goździki na drobny proszek.
Weź garnek z grubym dnem, który zapobiegnie przypaleniom i przełóż do niego winogrona. Dodaj skórkę oraz sok z pomarańczy, a także roztarte goździki. Całość zasyp cukrem i gotuj na małym ogni przez około 1,5 godziny, co jakiś czas mieszając.
Gdy dżem osiągnie pożądaną konsystencję, przełóż go, póki pozostało gorący do wcześniej wyparzonych i osuszonych słoików. Mocno zakręcone z dżemem winogronowym w środku pasteryzuj przez około 10-15 minut. Pozostaw do wystygnięcia, a następnie przechowuj w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu trzymaj natomiast w lodówce.
Może cię zainteresować: Pasteryzacja przetworów bez grama cukru i chemii. Spokojnie wytrzymają do wiosny
Zobacz też:
Dodaj do porannej owsianki. Zyskasz energię i przyspieszysz metabolizm
Naleśniki inne niż na słodko. Z tą przyprawą pokochają je wszyscy
Jesienne ciasto siostry Anastazji. Lepszej rolady w życiu nie jadłam