Polacy uwielbiają ogórki. Wiele osób sadzi je w przydomowych ogródkach, na działkach ROD, a choćby na balkonach. Wykorzystujemy je w ulubionych potrawach, robimy z nich przetwory lub po prostu zajadamy się nimi solo. Tym bardziej martwi więc żółknięcie liści naszych ogórkowych upraw. Jak zaradzić katastrofie? Wystarczy odrobina drożdży.
REKLAMA
Zobacz wideo Sposoby na przechowywanie żywności. Spraw, by jedzenie nie lądowało w koszu!
Żółte liście ogórków to sygnał. W ten sposób roślina woła o pomoc
Osoby, które niedawno zaczęły przygodę z hodowaniem ogórków, mogą odetchnąć. Na samym początku chcemy was uspokoić, iż żółknięcie liści wcale nie musi oznaczać poważnych problemów ogrodowych. Najczęściej do zmiany koloru dochodzi ze względu na złe stanowisko, do którego nie dociera wystarczająca ilość światła. Słońce jest bardzo potrzebne do odpowiedniego wzrostu warzywa - to dzięki niemu owoce będą smaczne i duże. Drugą przyczyną niekorzystnych zmian może być nieodpowiedni sposób dostarczania roślinie wody. Początkujący ogrodnicy często popełniają błąd w postaci oblewania liści. Proces nawadniania powinien być przeprowadzany bezpośrednio do gruntu, aby uniknąć narażenia plonów na rozwój chorób grzybiczych. jeżeli powyższe dwa aspekty pielęgnacji są przeprowadzane prawidłowo, przyczyny żółknięcia liści należy dopatrywać się w braku odpowiednich składników odżywczych. Aby temu zapobiec, możemy wykonać oprysk, który wzmocni roślinę i dostarczy jej niezbędnych minerałów. Zobacz, jak go przygotować.
Czym pryskać ogórki? Za niecałe 5 złotych uratujesz swoje plony
Bardzo często w kuchni możemy znaleźć składniki, które w ostatecznym rozrachunku okazują się być przydatne nie tylko do sporządzenia pysznych dań, ale także leczniczych odżywek dla roślin. Drożdże piekarskie w doskonały sposób pomagają warzywom w utrzymaniu prawidłowej kondycji. Aby przygotować oprysk, który nada dawnego koloru zmęczonym liściom ogórka, musimy rozpuścić 100 gramową kostkę świeżych drożdży w 10 litrach ciepłej wody. Całość należy dokładnie wymieszać i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Po upłynięciu około godziny roztwór jest gotowy do użytku. Przelewamy go do butelki z atomizerem i możemy działać. Zabieg należy wykonywać przynajmniej raz w tygodniu. Dzięki niemu zabezpieczamy roślinę także przed szkodnikami oraz mączniakami. Niektórzy korzystają z podobnej metody, dodając do roztworu około 800 ml tłustego mleka.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.