Konkurs Koszyczka Wielkanocnego

5 miesięcy temu

Tradycyjnie w Wielką Sobotę po raz 33 Związek Podhalan w Ameryce Północnej wraz z Kołem #40 Biały Dunajec im. Andrzeja Skupnia-Florka po raz kolejny zaprosili na Konkurs Koszyczka Wielkanocnego oraz poświęcenie pokarmów.

W konkursie wzięło udział mnóstwo pięknie przystrojonych i przygotowanych koszyczków wypełnionych tradycyjnymi potrawami, kwiatami i baziami, które miała okazję podziwiać również tegoroczna Królowa Związku Podhalan Ania Smetek. Prezes Związku Podhalan Stanisław Sarna wraz z wiceprezesem do spraw kultury Janem Królem witał wszystkich gości i przypomniał, iż Konkurs Koszyczka Wielkanocnego został zapoczątkowany przez właścicieli programu radiowego „Na Góralską Nutę” Józka Bafię i Andrzeja Gędłka oraz przez właścicielkę biura podróży Redyk Travel, panią Janinę Duda i Józefa F. Króżla.

Oczywiście wśród przybywających było wiele osób ubranych w tradycyjne stroje ludowe. Na początku prezes Król opowiedział wszystkim o symbolice i wartościach jakie reprezentują pokarmy znajdujące się w koszyczku, a dzieci bardzo chętnie odpowiadały na zadawane im pytania. Następnie poświęcono pokarny. Ceremonii błogosławienia pokarmów dokonał o. Bartłomiej Stanowski.

Poza tym w Domu Podhalan zaprezentowano tradycyjne zdobiania pisanek metodą roztopionego wosku, poza tym malowano buzie najmłodszym uczestnikom spotkania. Można było sobie zrobić pamiątkowe zdjęcie z zajączkiem, a przed budynkiem Domu Podhalan dzieci mogły pogłaskać żywe zwierzęta hodowlane.

W skład komisji oceniającej koszyczki weszli przedstawiciele społeczności góralskiej oraz konsul Michał Arciszewski i Walter Kotaba, prezes Polameru. Każdy z nich złożył także życzenia świąteczne Polonii. Prezes Sarna dziękował wszystkim za rodzinne uczestnictwo w konkursie, za postrzymywanie tradycji, Walter Kotaba życzył Polonii siły oraz jedności. Z kolei konsul Arciszewski, który w imieniu Konsula Zyzaka życzył przede wszystkim zdrowia i spokoju, dziękował również za kultywowanie polskich tradycji na obczyźnie.

Idź do oryginalnego materiału