Pryszczyca jest wirusową chorobą zakaźną i wysoce zaraźliwą dla zwierząt parzystokopytnych (w szczególności bydło, owce, kozy, świnie oraz zwierzęta dziko żyjące).
Drogi zakażenia
Wirus wydalany jest przez zakażone zwierzę na ok. 4 dni przed wystąpieniem u niego objawów chorobowych. Zakażone i chore na pryszczycę zwierzęta wydalają wirus z wydychanym powietrzem, wydzielinami oraz wydalinami. Największa koncentracja wirusa znajduje się w płynie surowiczym i nabłonku pojawiających się pęcherzy. Przeżuwacze mogą być nosicielami wirusa choćby do 3 lat.
Źródła zakażenia: zwierzęta chore, ślina, mleko i jego przetwory, kał, mocz, nasienie i zarodki, pasza, woda, żłoby, podłogi, pastwiska, skóra, wełna, ręce i odzież obsługi, środki transportu, mięso i jego przetwory, odpadki kuchenne.
W celu ochrony stada przed wniknięciem wirusa pryszczycy należy pamiętać, żeby zwierzęta wprowadzane do niego pochodziły z wiadomego źródła i były zaopatrzone w świadectwo zdrowia potwierdzające ich pochodzenia i status zdrowotny. Nie należy nabywać zwierząt od przypadkowych handlarzy oraz w przypadku oferowania zwierząt po zaniżonej cenie zakupu.