Skorupka jaj jest bardzo istotna. To twarda wapienna otoczka, która chroni zarodek przed uszkodzeniami mechanicznymi oraz wyschnięciem. Występuje w różnych kolorach, od białych, przez beżowe, aż po zupełnie ciemne. Przez lata narosło wiele mitów na temat czynników generujących barwę skorupki, dlatego warto rozwiać wszelkie wątpliwości. Niektórzy zastanawiają się też, czy kolor ma wpływ na smak i jakość jaj.
REKLAMA
Zobacz wideo Paweł Rawicki: Omijamy szerokim łukiem jajka "trójki"
Co decyduje o kolorze skorupki jajka kurzego? Wszystko zależy od rasy
Nim przejdziemy do smaku jajek, należy wyjaśnić, od czego zależy kolor skorupek. Co ciekawe, na początku każde jajko jest białe. Dopiero gdy zaczyna przemieszczać się przez jajowód kury, nabiera konkretnych barw. Niektóre jajka pozostają jasne, ponieważ w ich skorupkach nie gromadzi się żaden barwnik. Ostateczny kolor jest natomiast efektem przynależności ptaków do danej rasy. Kury z jasnymi piórami znoszą najczęściej jaja o białych skorupkach, natomiast te z ciemnym upierzeniem dają jaja beżowe lub ciemnobrązowe. Przykładowo śnieżnobiałe nioski Leghorn składają jaja z jasną skorupką, a kury rasy Sussex kremowe. Najciekawsza jest jednak odmiana Araukana, pochodząca z Ameryki Południowej. Skorupki jaj znoszonych przez te kury mają barwę turkusową.
Zobacz też: Zrób to już teraz, a twój ogród zamieni się w raj borówki amerykańskiej. najważniejszy termin
Czy kolor skorupki jajka ma znaczenie? Wiele osób jest w błędzie
W Polsce istnieje powszechne przekonanie, iż jajka z beżową lub brązową skorupką są smaczniejsze od tych z białą. Czy ma to przełożenie w nauce? Okazuje się, iż nie. Barwa skorupki nie wpływa bowiem ani na smak, ani na wartość odżywczą jajek.
Jedynym czynnikiem, który może wpłynąć na smak jaj, jest rodzaj paszy wykorzystywanej w żywieniu kur. Wszystkie jaja pochodzące z nadzorowanej produkcji, w której stosuje się optymalne kontrolowane żywienie kur, są zdrowe i smaczne. Światowe badania naukowe potwierdziły, iż nie ma zależności pomiędzy systemem utrzymania kur a wartością odżywczą jaj czy też ich smakiem
- powiedziała w rozmowie z portalem haps.pl Katarzyna Gawrońska, dyrektorka Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.