Kolejna mąka żytnia skażona toksyną wytwarzaną przez grzyby

mylomza.pl 1 tydzień temu
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wyższy niż dopuszczalny poziom ochratoksyny A w partii mąki żytniej typ 720. Ochratoksyna A jest toksyną wytwarzaną przez grzyby rodzaju Aspergillus i Penicillium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka. Na podstawie oceny ryzyka przygotowanej przez ekspertów z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego uznano, iż spożycie produktu o podanym numerze partii może stwarzać ryzyko dla zdrowia konsumentów. Szczegóły dotyczące produktu:

Produkt: Szczepanki Mąka żytnia typ 720, masa netto 1kg

Numer partii: 21.12.2024 10:30:30 C/L1

Data minimalnej trwałości: 21/12/2024

Producent: Młyny Szczepanki Sp. z o.o., Szczepanki 3, 86-320 Łasin

Działania podjęte przez przedsiębiorcę i organy urzędowej kontroli:

Producent niezwłocznie podjął działanie w celu wycofania z obrotu partii, w której stwierdzono przekroczenie zgodnie z obowiązującymi w Zakładzie procedurami.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania kwestionowanej partii produktu.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.
Idź do oryginalnego materiału