Uprawa kapusty włoskiej
Kapusta włoska świetnie sobie u nas radzi, ale może ze względu na swój specyficzny smak jest dużo rzadziej uprawiana niż kapusta biała czy kapusta czerwona. Preferuje stanowiska słoneczne, ale poradzi sobie też rosnąc w półcieniu. Potrzebuje gleby żyznej, dobrze przepuszczalnej ale jednocześnie takiej, która dobrze absorbuje wodę. Kapusta bowiem źle znosi zarówno przesuszone podłoże jak i zbyt mokre. Odczyn gleby powinien być obojętny lub lekko zasadowy. Tak jak w przypadku innych warzyw kapustnych i w tym wypadku ziemi należy dostarczyć obornik jesienią lub kompost bezpośrednio przed wysadzeniem rozsady do gruntu.
Nasiona kapusty włoskiej wysiewa się wczesną wiosną (przełom marca i kwietnia) do inspektu, a jeżeli takiego nie mamy to można je wysiać w domu w skrzyneczce. Gotowe sadzonki, które mają po kilka liści (około 4-6 tygodni po siewie), można przesadzić w maju na miejsce docelowe w rozstawie 40-50 cm między roślinami.
Kapusta włoska – pielęgnacja
Pielęgnacja kapusty włoskiej nie odbiega niczym od pielęgnacji innych gatunków kapusty. Przede wszystkim jeżeli nie pada, to trzeba ją regularnie podlewać. Ale nie przelewać i podawać wodę na poziomie gleby, bo gdy stoi w wodzie to gwałtownie zaczynają jej gnić korzenie.
Zwłaszcza w początkowej fazie wzrostu trzeba uprawę kapusty systematycznie odchwaszczać, bo chwasty zabierają jej wodę, składniki pokarmowe i zasłaniają dostęp do światła. Przy okazji można spulchnić glebę wokół roślin bo poprawia to napowietrzenie korzeni.
Szkodniki kapusty włoskiej
Kapusta włoska jest przysmakiem wielu szkodników, dlatego koniecznie trzeba obserwować uprawę. Ślimaki to prawdziwi kapustożercy, jeżeli więc się pojawią trzeba gwałtownie zacząć z mini walczyć. Jest kilka prostych sposobów na ślimaki, jak choćby umieszczenie naczyń z piwem na poziomie ziemi.
Kapuście włoskiej zagrażają również inne szkodniki kapusty jak chociażby mszyce, które najlepiej jest zwalczać metodami lub środkami naturalnymi. Kolejnym groźnym szkodnikiem kapusty są gąsienice bielinka kapustnika.
Choroby kapusty włoskiej
Kapustę włoską dotykają różne choroby kapusty. Jedną z najczęstszych jest kiła kapusty, która powoduje zniekształcenia korzeni i zahamowanie wzrostu rośliny.
Natomiast do gnicia liści dochodzi, gdy kapusta zostanie porażona inną chorobą grzybową: szarą pleśnią. Aby jej zapobiegać, należy unikać zbyt gęstego sadzenia roślin, bo to powoduje słabą cyrkulację powietrza. Ważne w profilaktyce tej choroby jest podlewanie roślin u podstawy, aby liście pozostawały suche.
Mączniak rzekomy to kolejna choroba, na którą narażona jest kapusta włoska. Objawia się nalotem na liściach i ich żółknięciem. Profilaktycznie warto stosować opryski z czosnku oraz zapewnić roślinom odpowiednią wentylację.
Jak chronić kapustę włoską przed atakami szkodników i chorób? O naturalnych opryskach przeciw chorobom i opryskach przeciw szkodnikom już wspomnieliśmy. Ale to nie koniec możliwości.
Profilaktyka obejmuje również adekwatny płodozmian warzyw, czyli unikanie sadzenia kapusty na tym samym stanowisku przez kilka lat. Podczas sadzenia kapusty dobrze jest również trzymać się zasad dobrego sąsiedztwa warzyw oraz złego sąsiedztwa warzyw. Ja np. zawsze wśród rozsady kapusty wysiewam nasiona kopru, sadzę dymkę a rabatę z kapusta otaczam obwódkami z aksamitek.
Właściwości kapusty włoskiej
Kapusta włoska jest prawdziwą skarbnicą wartości odżywczych. Zawiera dużo witaminy C, K oraz witamin z grupy B. Jest także bogata w minerały, takie jak wapń, magnez i żelazo.
Dzięki wysokiej zawartości błonnika wspiera trawienie i poprawia perystaltykę jelit, dlatego każdy kto chce zgubić kilogramy powinien włączyć ją do swojej diety. Warto przy tym zaznaczyć, iż jest warzywem niskokalorycznym. Zawarte w niej przeciwutleniacze pomagają w ochronie organizmu przed działaniem wolnych rodników, wspomagając profilaktykę chorób przewlekłych.
Zastosowanie kapusty włoskiej
Kapusta włoska znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Jej delikatne liście doskonale nadają się do przygotowywania gołąbków. Ja lubię ją dodawać zamiast tradycyjnej kapusty lub kapusty pekińskiej do „oszukanych gołąbków”, bo jej liście są delikatne. Robi się je dużo szybciej, bo zamiast zawijać farsz w liście, sieka się je i z nim miesza. Całość wykłada się na blaszkę i zapieka w piekarniku. Pychota
Można ją również dusić, smażyć, dodawać do zup (ja zawsze kawałek wrzucam do rosołu) czy sałatek. Dzięki charakterystycznemu smakowi, kapusta włoska świetnie komponuje się z różnymi przyprawami, takimi jak kminek, czosnek czy majeranek.
Z liści kapusty włoskiej można też przygotować sok, który ma działanie przeciwzapalne i wspomaga układ odpornościowy. W medycynie ludowej liście kapusty wykorzystywano jako okłady na obolałe stawy, dzięki ich adekwatnościom przeciwzapalnym. Matkom karmiącym okłady z liści kapusty na piersi przynoszą wielką ulgę, jeżeli piersi są mocno obrzmiałe i bolą.
Fot. główna: Kapusta włoska, autor: Félix Potuit, Public Domain, commons.wikimedia.org