Kapusta Kamienna Głowa – jedna z najbardziej plennych odmian kapusty białej

4 miesięcy temu

Kapusta Kamienna Głowa (Brassica oleracea Convar. Capitata var. Alba) to jedna z odmian kapusty głowiastej, należąca do odmian późnych. Ma dość długi okres wegetacji, ale warto mieć ją w ogrodzie dla pięknych, kształtnych główek o wyjątkowo kruchych i smacznych liściach. Jak uprawiać Kamienną Głowę?

Jak wygląda kapusta Kamienna Głowa

Dojrzałe główki uzyskuje się po 130 do 160 dni od siewu, ale warto na nie czekać. Kamienne Głowy są kuliste, lekko spłaszczone, bardzo ścisłe, twarde i dość duże. Gotowe do zbioru kapusty mogę osiągać od 3,5 do 4 kg wagi.

Dlaczego kapusta nie zawiązuje główek?
Warzywa kapustne do których należy kapusta to rośliny, które mają duże wymagania uprawowe, zarówno te dotyczące zasobności podłoża, poziomu jego wilgotności, jak i temperatury. Dlaczego kapusta nie zawiązuje główek?
Czytaj więcej...

Na uwagę zasługuje także kolorystyka – liście zewnętrzne są soczysto zielone, podczas gdy wewnętrzne mają biały kolor. Inną cechą charakterystyczną tej odmiany jest dość wysoki głąb, który może mieć od 18 do 25 cm. Kamienna Głowa uznawana jest za jedną z najplenniejszych odmian kapusty białej uprawianych w Polsce.

Uprawa kapusty Kamienna Głowa

Kapusta Kamienna Głowa ma podobne wymagania uprawowe do innych odmian białej kapusty. Wymaga ona żyznych gleb, o odczynie zbliżonym do obojętnego (tj. pomiędzy 6,5 a 7,5 pH), chociaż na glebach torfowych poradzi sobie również z niższym zakresie (od 5,5 do 6,5) jednak uprawa na stanowiskach o zbyt kwaśnym odczynie wiąże się ze zwiększonym ryzykiem porażenia rośliny kiłą kapusty oraz zmniejsza się jej zdolność do pobierania składników pokarmowych z gleby (zwłaszcza fosforu).

Kapusta kamienna głowa, źródło: depositphotos.com

Kapusta głowiasta ma dość duże wymagania wodne, dlatego niedostatek wody może prowadzić do zahamowania wzrostu. Szczególnie istotne jest odpowiednie nawadnianie w okresie od zawiązywania główek do zbiorów. Trzeba jednak pamiętać o tym, iż nadmiar wody jest równie szkodliwy co jej niedobór. Dlatego kapustę należy sadzić na podłożu przepuszczalnym i dobrze uprawionym.

Kiedy siać nasiona Kamiennej Głowy

Kamienna Głowa należy do kapust późnych, co oznacza, iż można siać ją bezpośrednio do gruntu, w okresie od końca kwietnia przez cały maj. Temperatura kiełkowania wynosi od 18 do 22°C.

Choroby kapusty
Kapusta jest warzywem kapustnym bardzo często uprawianym w przydomowych ogrodach. Niestety, na uprawy czyha nie tylko wiele szkodników kapusty, ale również szereg patogenów, które mogą prowadzić do różnych chorób kapusty....
Czytaj więcej...

Produkcja rozsady Kamiennej Głowy

Uprawiając Kamienna Głowę z rozsady należy wysiać nasiona do inspektu na rozsadnik lub wielodoniczek w kwietniu, zapewniając odpowiednią temperaturę (od 18 do 22oC). W przypadku wysiewu pod osłony lub do inspektu zaleca się zachowanie odstępów między 8 a 10 cm pomiędzy rzędami.

Gdy pojawią się 2 do 3 liści warto przepikować siewki, jeżeli wysiane są zbyt gęsto.

Sadzenie rozsady Kamiennej Głowy

Rozsadę można przenieść na miejsce stałe w momencie, gdy siewki wykształciły 3 do 4 liści. Zwykle termin sadzenia rozsady przypada na okres od połowy maja do czerwca. Zalecany rozstaw rozsady dla Kamiennej Głowy wynosi 50 do 60 cm pomiędzy roślinami w rzędzie i 60 do 70 cm między kolejnymi rzędami.

Kapusta ozdobna - uprawa, pielęgnacja i nawożenie
W skrócie Charakterystyka – to kapusta o niezwykle dekoracyjnych, różnobarwnych główkach do sadzenia zarówno w ogrodzie na rabatach albo jako obwódki jak i w pojemnikach. Idealna również na kwiat cięty, jako dekoracja stołów i do różnych wiejskich kompozycji....
Czytaj więcej...

Kiedy zbiory Kamiennej Głowy

Kamienna Głowa ma okres wegetacji wynoszący około 160 dni. Zbiorów dokonuje się jesienią, gdy główki kapusty osiągają zamierzoną wielkość i wagę.

Pielęgnacja kapusty Kamienna Głowa

Dla prawidłowego wzrostu i satysfakcjonujących plonów nie należy zapominać o odpowiednim nawożeniu, zwłaszcza gdy gleby są ubogie. Bardzo istotny jest odpowiedni poziom azotu – szczególnie w okresie intensywnego wzrostu i zawiązywania główek.

Szkodniki kapusty
Kapusta jest jednym z najpopularniejszych warzyw, stąd często można ją spotkać w przydomowych ogrodach warzywnych.....
Czytaj więcej...

Jednak kapusta Kamienna Głowa, podobnie, jak inne kapusty jest dosyć wrażliwa na niedobory takich mikroelementów, jak wapń, mangan, molibden, miedź czy bor. Niewystarczająca ilość tych składników w glebie może prowadzić do spowolnienia bądź zahamowania wzrostu oraz chlorozy liści.

Zastosowanie kapusty Kamienna Głowa

Kapusta Kamienna Głowa, podobnie jak inne odmiany kapusty głowiastej jest bogatym źródłem witamin i minerałów. M.in. takich, jak witamina A, C, PP czy witaminy z grupy B, a także składników mineralnych, jak wapń, potas, żelazo czy magnez.

Kapusta kamienna głowa – kapusta kiszona, źródło: depositphotos.com


Warzywo to jest popularne w wielu daniach kuchni polskiej i nadaje się zarówno do spożycia na surowo, w formie surówek, jak i po obróbce termicznej (w potrawach takich jak bigos, kapuśniak czy gołąbki).

Ze względu na równowagę pomiędzy cukrami i kwasami w liściach Kamiennej Głowy ta odmiana wybitnie nadaje się do kwaszenia i kiszenia.

Świetnie również się przechowuje (najlepiej w suchej i chłodnej piwnicy na półce), zachowując swój kształt smak i formę przez wiele tygodni od zbioru.

Fot. główna: depositphotos.com

Idź do oryginalnego materiału