
Nikt nie lubi, gdy otrzymane kwiaty gwałtownie więdną. Nie zawsze jest to od nas zależne, ponieważ na żywotność kwiatów wpływa też wiele innych czynników, ale jest coś, co możemy zrobić, aby ten czas wydłużyć. Przeczytaj i dowiedz się, czy też popełniasz błąd, który skraca życie ciętych kwiatów.
Co wpływa na żywotność ciętych kwiatów?
Trwałość ciętych kwiatów może wynikać zarówno z charakterystyki samej rośliny, jak i wpływu czynników zewnętrznych. Myśląc o roślinie, zwraca się uwagę przede wszystkim na gatunek i etap cyklu rozwoju, na którym kwiaty zostały ścięte. Zbyt młode mogą się nie rozwinąć, a zbyt stare — gwałtownie zwiędnąć. Ponadto kwiaty cięte potrzebują czystej, letniej wody i najlepiej chłodnej, stabilnej temperatury. Istotne jest również ich podcinanie, ale uwaga, bo jest to kwestia, która może zaważyć o szybkości więdnięcia ciętych kwiatów.

Największy błąd podczas podcinania łodyg
Większość osób może nie zdawać sobie sprawy z tego, iż wykonuje tę czynność niepoprawnie i zupełnie nieświadomie przyspiesza proces więdnięcia kwiatów. Łodygi ciętych kwiatów powinno się podcinać pod wodą, a nie w powietrzu. Podcinanie ich w standardowy sposób może skutkować zatykaniem kanałów wodnych przez przedostające się tam powietrze, w efekcie czego woda nie będzie skutecznie pobierana, a roślina gwałtownie zacznie więdnąć. Aby uniknąć takiego ryzyka, najlepiej zanurzać łodygę kwiatu w wodzie, następnie zanurzając w niej również narzędzie do cięcia, usunąć końcówkę pod kątem około 45 stopni.






![Wandalizm w parku. Zniszczone drzewa i nowe nasadzenia [ZDJĘCIA]](https://cowkrakowie.pl/wp-content/uploads/2025/11/zniszczone-drzewa-w-parku-krakowskim2.jpg)