Jarząb mączny – uprawa i pielęgnacja

1 rok temu
Zdjęcie: Jarząb mączny


Jarząb mączny (Sorbus aria)

Wysokość 10-15 m
Kwitnienie V, VI
Stanowisko półcień
Wilgotność gleby umiarkowanie wilgotna
Ozdobność liście, owoce
Pokrój wzniesiony

Jarząb mączny (Sorbus aria) jest krzewem lub drzewem należącym do rodziny różowatych. Rośnie na kilku kontynentach, spotkać go można w Afryce Północnej, Azji oraz Europie. W Polsce występuje na terenach górskich.

Roślina mocno się rozkrzewia osiągając przy tym choćby kilkanaście metrów wysokości. Jej liście są barwy ciemnozielonej i są błyszczące z wierzchu a pod spodem pokryte białym nalotem. Mają wydłużony kształt. Wiosną (maj, czerwiec) kwitnie zebranymi w wiechy, białymi kwiatami. Po przekwitnięciu jarząb wydaje owoce. Są to lekko wydłużone, kuliste jagody o barwie pomarańczowoczerwonej. Ich smak jest nijaki i mdły, przypominający smak mąki. Są przysmakiem ptaków.

Uprawa jarzębu mącznego

Jarząb mączny ma niewielkie wymagania glebowe, poradzi sobie choćby tam, gdzie podłoże jest zasolone. Jednak najbardziej korzystne jest zapewnienie mu gleby żyznej, próchniczej o odczynie lekko zasadowym. Najlepiej czuje się posadzony w miejscy nasłonecznionym, ale poradzi sobie również w cieniu. Można go sadzić zarówno wiosną jak i jesienią. jeżeli lato jest upalne i suche, jakiś czas po posadzeniu dobrze jest roślinę systematycznie podlewać. Każdej wiosny dobrze jest drzewo nawozić, najlepiej nawozami długodziałającymi.

Fot. główna: Julie Anne Workman, CC BY-SA 3.0, commons.wikimedia.org

Idź do oryginalnego materiału