Jak "zasuszyć" karczocha do wazonu, poradnik praktyczny?

kwiatyogrodowe.blogspot.com 3 dni temu

Dziś chciałabym Wam zaproponować zasuszenie karczocha, tak aby w wazonie stał się piękną i oryginalną dekoracją!
Oto kilka sposobów jak możesz go spreparować, aby nadawał się do długotrwałego przechowywania.

Metody suszenia karczocha

Metoda 1 - suszenie na powietrzu (jest najprostsza, ale roślina może trochę stracić kolor).
Wybierz dojrzały, ale nieprzekwitnięty karczoch. Powinien być jędrny, bez uszkodzeń i plam. jeżeli chcesz, aby się bardziej otworzył, poczekaj, aż zewnętrzne listki zaczną lekko odstawać.

Odetnij łodygę, zostawiając około 10-15 cm. Usuń wszelkie uszkodzone lub zwiędłe zewnętrzne listki. Jeśli karczoch jest bardzo mokry, możesz delikatnie osuszyć go ręcznikiem papierowym.
Zawiąż sznurek wokół łodygi lub delikatnie wbij haczyk w podstawę łodygi. Zawieś karczoch do góry nogami w suchym, ciemnym i dobrze wentylowanym miejscu. Polecam strych, a jeżeli go nie macie to jakiś rzadziej używany pokój. Pamiętaj, iż ciemne miejsce pomoże zachować kolor.
Upewnij się, iż między karczochami jest przestrzeń, aby powietrze mogło swobodnie krążyć.
Suszenie na powietrzu może potrwać od 2 do 4 tygodni, w zależności od wielkości karczocha i wilgotności powietrza. Karczoch będzie suchy, gdy stanie się twardy i sztywny, a listki nie będą się zginać.

Metoda 2 - suszenie w żelu krzemionkowym - dla lepszego zachowania koloru i kształtu.
Ta metoda jest droższa i wymaga więcej zachodu, ale daje najlepsze rezultaty pod względem zachowania koloru i szczegółów.
Zaczynamy tak samo jak w metodzie 1, ale łodygę możesz zostawić krótszą, ok. 5-10 cm. Teraz trzeba kupić specjalny żel krzemionkowy do suszenia kwiatów (dostępny w sklepach z artykułami hobbystycznymi, kwiaciarniach internetowych).
Do szczelnego pojemnika (np. plastikowy pojemnik z pokrywką) wsyp warstwę żelu krzemionkowego o grubości około 2-3 cm. Delikatnie umieść karczoch na żelu.
Bardzo ostrożnie zasypuj karczoch żelem krzemionkowym, upewniając się, iż żel dostaje się między wszystkie listki. Nie spiesz się i nie uszkodź karczocha. Powinien być całkowicie pokryty.
Szczelnie zamknij pojemnik.
Suszenie w żelu krzemionkowym trwa zwykle od kilku dni do 2 tygodni, w zależności od wielkości karczocha. Regularnie sprawdzaj karczoch, delikatnie odsłaniając go z żelu. Będzie gotowy, gdy stanie się lekki i sztywny.
Po wysuszeniu ostrożnie wyjmij karczoch z żelu, delikatnie strzepując granulki (możesz użyć miękkiego pędzelka, aby usunąć resztki).

Dodatkowe wskazówki dla obu metod:

👉 Lokalizacja - niezależnie od metody, miejsce suszenia powinno być suche, aby zapobiec pleśnieniu.

👉 Ochrona - po wysuszeniu możesz spryskać karczoch lakierem do włosów (najlepiej matowym) lub specjalnym lakierem do suszonych kwiatów. Pomoże to zabezpieczyć go przed wilgocią, kurzem i łamliwością, a także utrwali kolor. Rób to w dobrze wentylowanym pomieszczeniu.

👉 Łodyga - jeżeli suszyłeś/suszyłaś karczoch z krótką łodygą i chcesz go mieć na długiej, możesz po wysuszeniu wkleić w jego podstawę cienki drewniany patyk lub gruby drut florystyczny.

Powodzenia! Zasuszony karczoch będzie piękną, naturalną i oryginalną ozdobą.

Zobaczcie też wcześniejsze wpisy:
Karczoch jako roślina ozdobna
Jesienny karczoch, w sam raz do suchego bukietu!



Idź do oryginalnego materiału