Jak suszyć grzyby na nitce, a jak w piekarniku? Wyjaśniamy najlepsze sposoby suszenia

3 godzin temu
Zdjęcie: cranach / iStock


Suszenie grzybów pozwala na długotrwałe przechowywanie ich bez utraty smaku i aromatu, a także na wykorzystanie ich w kuchni przez cały rok. Jak suszyć grzyby na nitce, a jak w piekarniku? Czy suszenie grzybów na słońcu to dobry pomysł? Podpowiadamy.
Grzyby są świetną bazą dla jesiennej kuchni: zupa z borowików, sos z maślaków, schabowe z kani, aromatyczne sosy - kto raz rozsmakuje się w leśnych smakach, ten będzie wracał po więcej. Jak suszyć i jak później przechowywać suszone grzyby? O szczegółach piszemy poniżej.

REKLAMA







Zobacz wideo Pyszne dania z kurkami. Wypróbuj te przepisy



Suszenie grzybów - jak przygotować zbiory?
Zanim zawisną na nitce lub zostaną poddane cieplnej obróbce, zebrane grzyby muszą być oczyszczone pędzelkiem, ręcznikiem papierowym lub czystym zmywakiem. Trzeba usunąć resztki ziemi oraz listowie. Nie powinno się natomiast myć grzybów pod bieżącą wodą, bo będą suszyły się znacznie dłużej.
Jak suszyć grzyby ma nitce krok po kroku
jeżeli chcemy zasuszyć grzyby na nici, pamiętajmy, że:

Grzyby należy dokładnie oczyścić, a następnie pokroić i nawlec na nitkę (można wykorzystać do tego igłę).
Następnie trzeba rozwiesić je w ciepłym miejscu, np. nad kuchenką gazową.
Grzyby na nitce należy suszyć przez około dwa tygodnie.



Grzyby suszone na grzejniku. Jak to zrobić?
Nasze jesienne zbiory możemy wysuszyć również na kaloryferze. Wystarczy:

dokładnie oczyścić grzyby;
pokroić je na małe kawałki,
rozłożyć na kaloryferze gazetę lub papier śniadaniowy, a na nim grzyby i na wierzchu gazę;
suszyć grzyby w temperaturze: 50, później 60 i na koniec 70 stopni C. (w międzyczasie grzyby odwracamy na drugą stronę);
suszyć grzyby na grzejniku przez kilka dni.

Jak suszyć grzyby w piekarniku?
Popularnym sposobem suszenia grzybów jest również ta z użyciem piekarnika. Oto przepis:




Grzyby czyścimy, kroimy na małe kawałki.
Układamy je na ruszcie i zabezpieczamy dodatkowo blachą.
Grzyby suszymy temperaturze ok. 40 stopni z termoobiegiem przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Suszenie powinno trwać kilka godzin.

Suszenie grzybów na słońcu. Prosta instrukcja
Grzyby możemy suszyć także na słońcu. Ten sposób zadziała jednak tylko latem i wczesną jesienią, od lipca do września.

Oczyszczone i pokrojone grzyby nabijamy na wykałaczki.
Tak przygotowane szaszłyki wystawiamy na działanie promieni słonecznych.
Grzyby na słońcu suszmy przez około dwa tygodnie.



Jak przechowywać grzyby po suszeniu?
Gdy grzyby są już zasuszone, musimy przechowywać je w odpowiedni sposób, aby zachowały smak na długo i nie zepsuły się. Najlepiej sprawdzi się czysty, szklany słoik ze szczelną zakrętką. Pojemnik może być też metalowy, plastikowy natomiast nie, może przepuszczać wilgoć. Suszone grzyby można przechowywać i dodawać do potraw przez rok. Co jakiś czas warto sprawdzić ich stan i jakość. Na koniec ważna zasada: grzyby przechowujemy w ciemnym miejscu.
Idź do oryginalnego materiału