Do naszej redakcji trafiło zgłoszenie od mieszkanki Nowego Targu, dotyczące niepokojących warunków, w jakich mają być przetrzymywane żywe ryby w jednym z marketów na terenie miasta. Pani Agnieszka apeluje o pilną interwencję służb odpowiedzialnych za nadzór sanitarny i weterynaryjny.
Jak relacjonuje zgłaszająca, sytuacja ma się powtarzać co roku – stanowisko z żywymi rybami ma być utrzymywane w złym stanie higienicznym, a same zwierzęta mają przebywać w zbyt małej ilości wody, co – zdaniem autorki – wskazuje na cierpienie i naruszenie zasad dobrostanu. Według relacji, wcześniejsze uwagi kierowane do obsługi sklepu nie przyniosły trwałej poprawy.
W liście pojawia się prośba o:
- przeprowadzenie kontroli stanowiska z żywymi rybami,
- weryfikację przestrzegania przepisów sanitarno-higienicznych,
- ocenę warunków dobrostanu zwierząt oraz podjęcie ewentualnych działań naprawczych.
Zgłaszająca informuje, iż sprawa została oficjalnie przekazana również do Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Nowym Targu oraz do władz powiatowych, z prośbą o reakcję i przeprowadzenie stosownych kontroli.
W piśmie powołano się także na przepisy regulujące ochronę zwierząt oraz zasady higieny w punktach sprzedaży produktów pochodzenia zwierzęcego. Wśród przywołanych aktów prawnych znajdują się m.in.:
- Ustawa o ochronie zwierząt, zakazująca zadawania bólu i cierpienia oraz uznająca przetrzymywanie zwierząt w niewłaściwych warunkach za formę znęcania,
- Ustawa o produktach pochodzenia zwierzęcego oraz odpowiednie rozporządzenia nakładające obowiązek utrzymywania higieny stanowisk i urządzeń,
- Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 dotyczące higieny środków spożywczych,
- Kodeks wykroczeń, przewidujący sankcje za niewłaściwe traktowanie zwierząt.
Sprawa oczekuje na czynności kontrolne adekwatnych instytucji. Będziemy monitorować rozwój wydarzeń i informować o wynikach ewentualnych kontroli.




