Topinambur to dla wielu zupełnie nieznana nazwa. Kryje się pod nią niezwykła roślina, która może przynieść liczne korzyści zdrowotne. Wyglądem przypomina imbir, smakiem zbliża się ku ziemniakowi. Zalet ma jednak o niebo więcej! Co wiadomo na temat tej rośliny, zwanej przez Indian cudownym korzeniem?
Co to jest topinambur? Niedoceniana roślina o wielu adekwatnościach
Topinambur (Helianthus tuberosus) zwany również karczochem jerozolimskim bądź słonecznikiem bulwiastym, pochodzi z Ameryki Północnej, należąc przy tym do rodziny astrowatych. Do Europy roślina trafiła w XVII wieku. Jej popularność wzrosła w czasach, kiedy brakowało ziemniaków.
Jadalną częścią tej rośliny są bulwy, które wyglądem przypominają być może trochę imbir, być może ziemniaki. Kryje się w nich jednak prawdziwa skarbnica tego, co zdrowe i cenne dla organizmu. Pomimo tego w Polsce przez cały czas topinambur nie cieszy się popularnością. Można wręcz stwierdzić, iż znany a tym bardziej wykorzystywany jest tylko przez nielicznych.
Zobacz także: Jest sprzymierzeńcem szczupłej sylwetki. Wprowadź go do diety, a kilogramy polecą w dół
Co daje jedzenie topinamburu? adekwatności zdrowotne
Bulwy topinamburu to nieoceniona moc składników odżywczych. Zawierają między innymi takie witaminy jak A, C, K, a także witaminy z grupy B. Ponadto to skarbnica minerałów, wśród których wymienia się potas, żelazo, magnez i fosfor.
Ze względu na swój bogaty skład, karczoch jerozolimski niesie ze sobą wiele adekwatności prozdrowotnych. Wraz z rozpoczynającą się jesienią warto wiedzieć, iż spożywanie tej rośliny może wzmacniać odporność przed sezonowymi infekcjami. To niezwykle ważne w okresie jesienno-zimowym.
Topinambur wpływa również na lepsze funkcjonowanie układu trawiennego. Obecna w bulwach inulina działa niczym błonnik pokarmowy, wspierając pracę jelit. Sprawdzi się więc jako pomoc przy zaparciach, a także może okazać się dobrym wsparciem w procesie odchudzania.
Jakie jeszcze adekwatności posiada topinambur? Regularne spożywanie bulw może zmniejszyć ryzyko zachorowania na miażdżycę. Ponadto chroni nerki oraz wątrobę, a także obniża poziom cukru we krwi. Może również pozytywnie oddziaływać na układ nerwowy, działając antystresowo i wspomagając koncentrację.
Może cię zainteresować: Oto sekret zdrowia i urody Greków. Jedzą go niemal codziennie
Zastosowanie topinamburu w kuchni
Jak widać, obecność karczocha jerozolimskiego w diecie może okazać się nieoceniona. Przyczyni się do oczyszczenia organizmu z toksycznych substancji czy pomoże obniżyć poziom złego cholesterolu LDL. Warto więc dać szansę tej roślinie i sięgać po jej bulwy regularnie. Zwłaszcza iż w kuchni można ją zastosować na wiele sposobów.
Jak zatem wykorzystać topinambur? Bulwy charakteryzują się nieco słodkawym i orzechowym smakiem. W formie ugotowanej mogą więc stanowić smaczny dodatek do sałatek. Z karczocha jerozolimskiego warto przygotowywać również zupy. Te o kremowej konsystencji, w połączeniu z czosnkiem i cebulą, zachwycają smakiem.
Topinambur z powodzeniem może również zastąpić ziemniaki. Purée z tej rośliny będzie znakomitym dodatkiem do mięs. Co interesujące bulwy te mogą być także dodatkiem do herbaty zamiast cytryny i imbiru. Można również przygotowywać z ich udziałem koktajle i soki.
Zobacz też:
Moja babcia często robiła pierogi z tym farszem. Są lepsze niż ruskie
Dietetyk ocenił menu McDonald’s. Polecił tylko trzy pozycje
Teściowa zrobiła kremowe kotlety z kurczaka. Niebo w gębie to mało powiedziane