Hiacyntowiec – Endymion – uprawa i pielęgnacja

1 rok temu
Zdjęcie: Hiacyntowiec


Hiacyntowiec vel Hiacyncik (Hyacinthoides)

Wysokość ok. 25 cm
Kwitnienie IV, V, VI
Stanowisko słoneczne, półcień
Wilgotność gleby umiarkowanie wilgotna
Ozdobność kwiaty
Pokrój wzniesiony

Hiacyntowiec vel Hiacyncik (Hyacinthoides) należy do rodziny szparagowatych. Obejmuje ona 8-11 gatunków, które w zachodniej Europie kwitną wiosną a w górach Afryki jesienią i zimą. Uprawiane głównie w strefie klimatu umiarkowanego.

Bylina ma kilka liści, ale są bardzo charakterystyczne: długie, proste, wąskie i lancetowate. Odradza się corocznie z cebul tworzonych przez kilka rurkowatych, mięsistych łusek. Hiacyntowiec pięknie kwitnie w kolorze najczęściej niebieskim, choć odmiany uprawne mogą być w kolorze białym lub rzadziej różowym. Kwiaty zwisają zebrane w grona, dzwonkowate z okwiatem, który może być zwinięty w rurkę bądź otwarty, wywinięty na końcach. Kwiaty pojawiają się w Polsce w maju, pięknie pachną i są miododajne. Gdy przekwitną pojawiają się trójkanciaste torebki, w których mieści się od 3 do 30 owalnych nasion barwy czarnej.

Uprawa hiacyntowca

Hiacyntowce są roślinami łatwymi w uprawie, można je wysiewać wiosną, ale łatwiej jest sadzić jesienią cebule, tak jak w przypadku innych roślin cebulowych, które zakwitają wiosną. Byliny pięknie prezentują się sadzone na skalniakach, ale również na kwiatowych rabatach. Mogą rosnąć pod drzewami. Gleba powinna być przepuszczalna i wilgotna o odczynie obojętnym lub lekko kwaśnym a miejsce najlepiej by było półcieniste.

Fot. główna: Flocci Nivis, CC BY 4.0, commons.wikimedia.org

Idź do oryginalnego materiału