Jesień nieodłącznie kojarzy się z czasem spędzonych na długich wieczorach pod kocem, z kubkiem gorącej herbaty. Dla wielu to również sezon wyczekanego grzybobrania. Wysyp skarbów polskich lasów zależy od kilku czynników: pogody, wilgotności oraz temperatury. Zanim wyruszymy na łowy w poszukiwaniu m.in. kurek, maślaków, podgrzybków, prawdziwków, borowików lub rydzów, warto zaznajomić się z zasadami i wiedzieć, ile dni po opadach deszczu najlepiej poczekać, by wrócić ze świeżymi owocnikami.
REKLAMA
Zobacz wideo Kasia Zillmann o "Tańcu z gwiazdami". "Myślałam, iż sobie ktoś jaja robi, ale lubię wyzwania"
Po ilu dniach od deszczu rosną grzyby? Jeden z popularnych grzybiarzy odpowiada
Kalendarz grzybiarzy od końca czerwca, aż do listopada jest zarezerwowany. Właśnie w tych miesiącach trwa sezon, którego szczyt przypada na wrzesień i październik. Aby zwiększyć szanse na zbiory godne pozazdroszczenia przez innych, najlepiej obserwować, czy w prognozie nie zapowiadają deszczu. Eugeniusz Liana, jeden z najbardziej znanych grzybiarzy w Polsce w rozmowie z serwisem fakt.pl przyznał, iż nie ma uniwersalnej odpowiedzi, po ilu dokładnie dniach od opadów można liczyć na pierwsze okazy. - To zależy od pory roku. Znaczenie ma również konkretny gatunek grzyba - ujawnił.
Latem, choćby po obfitych opadach deszczu, grzyby mogą wyrosnąć w przeciągu kilku dni. Proces ten ulega wydłużeniu jesienią - trwa od 2 do 3 tygodni. najważniejsze będzie więc uzbrojenie się w cierpliwość i zaplanowanie wyprawy do lasu.
GrzybobranieJak zbierać grzyby? Fot. Wojtek Habdas / Agencja Wyborcza.pl
W jakim tempie rosną grzyby? Każdy gatunek ma swoje własne tempo wzrostu
Prędkość wzrostu grzybów zależy nie tylko od panujących na zewnątrz warunków pogodowych, ale także konkretnego gatunku. W wilgotnej glebie (80-90 proc.) i przy temperaturze (ok. 15-25 stopni Celsjusza) mogą wystrzelić jak z procy. Ciepły wrzesień z opadami jest więc jak istny raj dla grzybiarzy. W sprzyjających okolicznościach czas wzrostu wybranych, popularnych gatunków wygląda tak:
Borowik (prawdziwek): od 5 do 10 dni.
Kurki (pieprzniki jadalne): od 2 do 5 dni.
Koźlarz babka (kozak): od 1 do 6 dni.
Podgrzybki: około 6 dni.
Maślaki: od 1 do 3 dni.
Czubajki (kanie): około 4 dni.
Opieńki: od 2 do 3 dni.
Gąski zielone: około 3 dni.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.