Zbieranie grzybów to jedna z naszych ulubionych, jesiennych aktywności. W naszych koszach lądują najczęściej borowiki, podgrzybki, koźlarze, kurki oraz maślaki. Dodają potrawom głębi smaku i wyjątkowego aromatu. Trafiają do zup, sosów, farszów i pierogów, stając się nieodłącznym elementem nie tylko świątecznego stołu.
REKLAMA
Zobacz wideo
Ile godzin suszą się grzyby? Sięgnij po urządzenie, które wiele osób ma w domu
Najpierw przebieranie, później obróbka. W końcu świeże grzyby raz-dwa tracą swój urok, więc aby go zatrzymać, wielu grzybiarzy decyduje się na ich ususzenie. Ta czynność może być jednak nie tylko uciążliwa, ale także czasochłonna. Trwa długo, wymaga miejsca i uzbrojenia się w cierpliwość. A jak dobrze wiemy, nie każdy ma czas, by przez kilka dni doglądać leśnych skarbów rozwieszonych na nitce lub trzymanych w uchylonym piekarniku. Nic więc dziwnego, iż coraz więcej osób szuka szybszych i prostszych metod. Doświadczeni grzybiarze mają na to swój sprytny patent - w dodatku bez specjalnej suszarki elektrycznej. Sekret? Kuchenka mikrofalowa. Dzięki niej cały proces zajmie nie więcej niż dwie godziny.
Jak wysuszyć grzyby chwila moment? Patent na miarę mistrzów
Suszenie grzybów w mikrofalówce to sposób, który podbija serca miłośników kuchni. Grzyby są chrupiące, aromatyczne i gotowe do przechowywania. Co należy zrobić?
Oczyść grzyby. Usuń piasek, igliwie i zabrudzenia, a następnie dokładnie osusz papierowym ręcznikiem.
Pokrój grzyby. Plastry powinny mieć ok. 0,5 cm grubości, aby suszyły się równomiernie.
Rozłóż na talerzu. Ułóż plastry tak, aby się nie stykały.
Suszenie w mikrofalówce. Ustaw moc na 100 W i susz przez 20 minut.
Przerwa i przewietrzenie. Otwórz drzwiczki mikrofalówki, aby uwolnić wilgoć.
Powtarzaj proces. Susz w krótkich turach łącznie 5 razy, aż grzyby staną się chrupiące.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.

1 tydzień temu




![Zakład Ubezpieczeń Społecznych ponownie apeluje [KOMUNIKAT]](https://cowkrakowie.pl/wp-content/uploads/2025/01/zus.jpg)
