Te grzyby ironicznie nazywane są zbiorami "na pocieszenie", tymczasem potrafią być naprawdę o wiele smaczniejsze niż popularne, chętniej zrywane podgrzybki. Zwróć na nie uwagę przy kolejnej wycieczce do lasu. Nie da się ich pomylić z żadnym innym, a przekonasz się, iż jest doskonałą bazą dla ciekawych dań.
REKLAMA
Zobacz wideo Drogie grzyby rosną w centrum miasta! Są jednymi z najsmaczniejszych
Maślak pstry to dla niektórych "grzyb pocieszenia". Występuje pod wieloma nazwami
Ten niepozorny i często omijany przez grzybiarzy okaz występuje pod wieloma, niekiedy zabawnymi, nazwami. Poza tym, iż mówi się o nim "grzyb pocieszenia", to maślak pstry potocznie zwany jest również bagniakiem, moruniakiem, jakubkiem oraz miodówką. W zależności od regionu możemy mówić o nim inaczej, ale jednego możemy być pewni - jest przepyszny, choć niestety niedoceniany. Maślak pstry to niewielki grzyb charakteryzujący się jasnożółtym lub kremowym kolorem kapelusza. Średnica nie przekracza 10 centymetrów i różni się wyglądem w zależności od poziomu rozwoju. Młode bagniaki mają okrągły i podwinięty kapelusz, natomiast starsze bardziej rozłożyste z zaostrzonymi krawędziami. Maślaki pstre najczęściej występują w zbitych skupiskach, dlatego też łatwo jest uzbierać ich naprawdę dużo za jednym razem. Przy odrobinie szczęścia znajdziemy choćby kilkadziesiąt okazów w jednym miejscu. Gdzie jednak dokładnie ich szukać i co możemy z nich przyrządzić?
Maślaki pstre. Gdzie znajdziemy najwięcej grzybów? Oto co możesz przyrządzić z bagniaka
jeżeli wybierasz się na grzybobranie i chcesz znaleźć maślaki pstre, musisz rozglądać się w poszukiwaniu przede wszystkim drzew iglastych. Bagniaki najchętniej rosną pod sosnami oraz w podmokłych miejscach. Wybierają również tereny w okolicach wrzosów oraz wysokich, gęstych traw. Urosną wszędzie tam, gdzie jest odpowiednia wilgoć i zacienienie. Przed wyrwaniem grzyba upewnij się tylko, czy nie jest robaczywy. Takie okazy lepiej zostawić, by rozłożyły się w ściółce leśnej lub posłużyły jako pożywienie dla zwierząt. Kiedy już będziesz mieć sporo pysznych maślaków, możesz zabrać się za dokładne oczyszczenie grzybów, a potem przygotowanie. Bagniaki słyną z nieco orzechowego aromatu i delikatnego smaku. Zachwycą podniebienie już w takim wydaniu, jak po prostu usmażone kawałki z cebulą i śmietanką. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by wykorzystać je jako charakterystyczny farsz do pierogów, naleśników lub pasztecików. Nadadzą się również do aromatycznej zupy grzybowej.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.