
Zasady segregacji wydają się łatwe, ale mimo to niektórzy przez cały czas popełniają błędy, szczególnie jeżeli chodzi o opakowania po rybach. Niepozorne puszki wielokrotnie lądują w nieodpowiednich kontenerach, przez co sprawiają później problem w recyklingu (ponownym przetwarzaniu). Jak adekwatnie segregować puszki po szprotkach czy makreli i nie popełnić gafy?
Sortując odpady, dbamy o środowisko i chronimy naszą planetę przed zanieczyszczeniami. Dlatego segregacja śmieci to racjonalne podejście, które powinien respektować każdy człowiek. w tej chwili rodzajów opakowań jest tak dużo, iż można się pogubić. Niektórzy wciąż wyrzucają puszkę po rybie do złego kubła. Gdzie powinna trafić? Wyjaśniamy raz na zawsze.
Puszki po rybach i inne opakowania z aluminium – gdzie jest ich miejsce?
Aluminium nadaje się do ponownego wykorzystania -> podlega recyklingowi. Gdy zjesz smaczną rybę, puszkę wrzuć do kosza w kolorze żółtym, oznaczonego „Metale i tworzywa sztuczne”. Błędem jest wyrzucanie jej do śmieci zmieszanych (pojemnik czarny/szary).
Zanim puszka trafi do śmieci, trzeba ją przygotować: oczyścić z pozostałości sosu i ryby. Można ją dodatkowo opłukać, ale nie ma takiego obowiązku (warto oszczędzać wodę), chyba iż są ku temu ważne powody, np. lokalne zalecenia.
Puszkę warto zgnieść, a wtedy zajmie mniej miejsca i zmniejszy ryzyko doznania skaleczeń, np. przez bezdomne zwierzęta, które mogą szukać pożywienia i chcieć dotrzeć do puszki.