
Jak wygląda praca pszczelarza, ile trwa wyprodukowanie słoika miodu i jakie są prozdrowotne adekwatności tego słodkiego przysmaku? Między innymi tego dowiedziały się dzisiaj dzieciaki, które brały udział w ciekawych warsztatach w siedzibie Radia eM Kielce.
Prelekcję prowadził Tomasz Dyraga z Pasieki Kaczeńce w Radomicach, który pszczołami zajmuje się już od jedenastu lat.
– Opowiadam dzieciakom o tym jak pracuję na co dzień, jak niezwykle ważne dla środowiska i ludzi są te pracowite owady i co nam dają. Produkty pszczele to naturalne lekarstwo dla ludzi – podkreśla Tomasz Dyraga.
Podczas spotkania nie zabrakło ciekawostek z życia pszczół. Okazuje się, iż duży „pożytek” może wyprodukować słoik miodu już w dwa tygodnie.
– Po takim czasie możemy już wirować miód. Wiele zależy od pogody: jeżeli jest powyżej 20 stopni Celsjusza, rośliny nektarują. Kiedy aura jest deszczowa jak obecnie, pszczoły zużywają nektar na własny użytek i musimy trochę poczekać – opowiada pszczelarz.
Jak dodaje, przeglądy uli realizowane są średnio raz w tygodniu. A praca pszczelarza wymaga sporo doświadczenia.
– Warto najpierw posiąść pewną wiedzę, poszukać zaprzyjaźnionego pszczelarza i dopiero zacząć przygodę z tymi owadami. To są żywe istoty, musimy nauczyć się jak należy się z nimi obchodzić – podkreśla Dyraga.
A jak co po warsztatach mówili ich mali uczestnicy?
– Pszczoły są pożyteczne, bo zapylają kwiaty i inne rośliny, które dają nam tlen i jedzenie – mówiły dzieci.
W prelekcji wzięli udział uczniowie IV klasy z Zespołu Szkół Społecznych im. Mikołaja Reja w Kielcach oraz klasy VI ze Szkoły Podstawowej nr 22 im. gen. Maczka w Kielcach.
- warsztaty
- DZIEN PSZCZOLY
- miód
- dzieci
- prelekcja