
Figa pospolita (Ficus carica) może być uprawiana w Polsce zarówno w doniczce, jak i w gruncie, ale wybór zależy od regionu i możliwości zapewnienia odpowiedniej zimowej ochrony.
1. Uprawa w doniczce (zalecana w większości regionów)
Jest to najbezpieczniejszy i najczęściej zalecany sposób uprawy w chłodniejszym polskim klimacie. Umożliwia łatwe przenoszenie rośliny na zimę do pomieszczeń.
Latem figa może stać na balkonie, tarasie lub w ogrodzie, w miejscu słonecznym i osłoniętym od wiatru (np. przy południowej ścianie budynku).
Jednak zimowanie jest najważniejsze dla przetrwania rośliny. Przed pierwszymi przymrozkami figę trzeba przenieść do chłodnego, nieogrzewanego lub słabo ogrzewanego pomieszczenia (np. jasna piwnica, garaż, weranda).
Temperatura optymalna w ty okresie to kilka stopni powyżej zera.
Ogranicza się podlewanie (podłoże powinno być lekko wilgotne, ale nie mokre) i całkowicie zaprzestaje nawożenia. Roślina zwykle traci liście i przechodzi w stan spoczynku.
Uprawa doniczkowa (szczególnie w połączeniu z wiosennym umieszczeniem w szklarni/oranżerii) zwiększa szanse na to, iż owoce zdążą dojrzeć w krótkim polskim lecie.
2. Uprawa w gruncie
Możliwa głównie w najcieplejszych regionach Polski (południe i zachód) oraz w miejscach z korzystnym mikroklimatem, bardzo słonecznych i osłoniętych (koniecznie przy południowej lub południowo-zachodniej ścianie budynku, która akumuluje ciepło).
Gleba powinna przepuszczalna, zasadowa lub obojętna.
Zimowanie figi w gruncie to największe wyzwanie. Konieczne jest bardzo dokładne zabezpieczenie przed mrozem i wiatrem.
Korzenie przykrywamy grubą warstwa ściółki (kora, liście, stroisz) wokół podstawy.
Pędy okrywamy matami słomianymi lub agrowłókniną. Inny sposób, to budowanie stelaży i wypełnianie ich suchymi liśćmi/słomą. Ważne, aby roślina była sucha i dobrze wentylowana, by nie gniła.
Uwaga: choćby mrozoodporne odmiany mogą przemarznąć w surowe zimy. W przypadku przemarznięcia pędów figa często odbija z korzenia, ale wtedy owoce w danym roku są rzadko spotykane.
Podsumowując, jeżeli zależy Wam na dużej szansie na owoce i mniejszym ryzyku utraty rośliny, wybierzcie uprawę w doniczce i zimowanie w chłodnym pomieszczeniu.