Dziś Dzień Grzyba - macie już tegoroczne okazy? Pochwalcie się!

4 dni temu
24 września obchodzony jest Dzień Grzyba. To okazja na spacer, ale również pomysł na smakowity obiad, polecamy... Grzyby mają wielu zwolenników. Znalazły miejsce w naszej tradycji kulinarnej ze względu na swój charakterystyczny smak. Niestety niektóre gatunki zawierają substancje silnie trujące dla człowieka, nie poleca się ich serwowania dzieciom i osobom starszym, gdyż są ciężko strawne.

Grzyby zbieramy dla ich walorów smakowych i aromatycznych. Są one mało kaloryczne, ponieważ zawierają dużo wody i cechują się niską zawartością tłuszczów i węglowodanów. Zawierają witaminy zwłaszcza z grupy B, a także D i E w zależności od gatunku grzyba oraz sole mineralne np. związki potasu, fosforu, żelaza. Mogą również dostarczyć organizmowi ludzkiemu mikroelementy takie jak: kobalt, cynk, fluor, jod, mangan, miedź.

Niektóre gatunki grzybów zawierają substancje toksyczne, które mogą spowodować śmiertelne zatrucia. Należy umieć odróżnić grzyby jadalne od podobnych do nich grzybów trujących lub niejadalnych.

Zasady bezpiecznego grzybobrani
Idź do oryginalnego materiału