
Czerpnia gujańska (Couroupita guianensis) to niezwykłe drzewo, które można spotkać w Ameryce Południowej, m.in. w Brazylii, Kolumbii, Kostaryce, Ekwadorze, Gujanie, Panamie, Peru, Surinamie i Wenezueli.
Drzewo to osiąga imponującą wysokość 35 metrów, a jego owoce przypominają brązowe kule o średnicy od 15 do 24 cm. Wyobraźcie sobie takie okazałe drzewo, obwieszone okrągły rok takimi owocami!
Czerpnia gujańska jest znana ze swoich pięknych, dużych kwiatów, które rosną na grubych pędach wyrastających z pnia i gałęzi. Kwiaty te mają sześć płatków, są zwykle czerwonawe, z białym, różowym lub żółtym środkiem. Wydzielają przyjemny, słodki zapach, który wabi owady i ptaki.
Owoce czerpni gujańskiej są jadalne, ale ich miąższ ma nieprzyjemny zapach, który przypomina rozkładające się mięso. Z tego powodu owoce te nie są popularne w kuchni, ale wykorzystuje się je w medycynie ludowej.
