Dodaj tę przyprawę do herbaty. Wzmocni odporność i poprawi trawienie

top.pl 1 miesiąc temu
Zdjęcie: /123RF/Picsel, 123RF/Picsel /Pixel


Pragniesz wzmocnić swoją odporność, a przy okazji poprawić trawienie? jeżeli nie chcesz chorować jesienią, to zacznij pić rozgrzewającą herbatę z dodatkiem świeżego, aromatycznego i pikantnego imbiru. Sprawdź, jak zrobić taki napar, aby zachować jego adekwatności.

Imbir pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta przyprawa była znana już od tysięcy lat w wielu rejonach świata. Wspominano o nim w starożytnych pismach chińskich, indyjskich i blisko wschodnich. Ceni się go za adekwatności aromatyczne, kulinarne i lecznicze. Zadbaj o swoje zdrowie i zacznij dodawać imbir do herbaty.

Właściwości zdrowotne imbiru - dlaczego warto go jeść?

Korzeń imbiru zawiera kwas foliowy i witaminy: C, B1, B2, A, E, K, a także składniki mineralne tj. wapń, żelazo, fosfor i potas. Oprócz tego ma w swoim składzie olejki eteryczne oraz substancje żywicowe, które działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i wykrztuśnie.

Imbir warto jeść, ponieważ pomaga w leczeniu kaszlu i zbijaniu gorączki. Jego spożywanie zalecane jest podczas nieżytów i stanów zapalnych górnych dróg oddechowych. Dodawanie tej przyprawy do herbaty to naturalny sposób na wzmocnienie odporności.

Imbir pobudza wydzielanie enzymów trawiennych. Może okazać się pomocny przy dolegliwościach ze strony układu pokarmowego. Ma działanie żółciopędne i rozkurczowe, pomaga w leczeniu wzdęć.

Oprócz tego ta przyprawa łagodzi bóle głowy, choćby te migrenowe. Po regularnym jedzeniu imbiru mamy lepszą koncentrację, ponieważ poprawia ukrwienie mózgu.

Imbir warto również spożywać na obrzęki związane z zatrzymywaniem się wody w organizmie. Substancje w nim zawarte mają działanie moczopędne.

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Pyłek pszczeli na odporność lepszy niż miód. adekwatności i zastosowanie

Imbir do herbaty - jak go dodawać, żeby nie stracił swoich adekwatności?

Do herbaty warto dodawać świeży imbir, a nie taki proszkowany. Dzięki temu zachowamy jego adekwatności odżywcze i zdrowotne.

Korzenia imbiru nie obieramy ze skórki, a dokładnie myjemy. Możemy pokroić go na cienkie plasterki, jednak polecamy jego rozdrobnienie na małe kawałki np. dzięki praski do czosnku. Wówczas substancje odżywcze lepiej się wchłoną.

Pamiętajmy również, aby dodawać tę przyprawę do lekko przestudzonej herbaty. W takiej gorącej straci większość minerałów i witamin.

Do herbaty z imbirem warto dodać cytrynę, pomarańczę albo pigwę. Ten rozgrzewający napar wzbogaćmy również o miód, syrop malinowy, goździki i kurkumę.

Zobacz też:

​Kiedy najlepiej iść na grzyby? O tej porze wrócisz z pełnym koszykiem

Moja babcia zawsze wkłada je na dno szafy. Mole trzymają się z daleka

Mało kto wie, jak zdrowe są te grzyby. Właśnie zaczął się na nie sezon

Idź do oryginalnego materiału