W związku z wykryciem ognisk pryszczycy wśród zwierząt najpierw w Niemczech, a ostatnio na Węgrzech, o podstawowe zasady bezpieczeństwa pytaliśmy w Porannej Rozmowie Radia Opole Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych Przemysława Rzodkiewicza. Czy zachowanie maksymalnej higieny podczas transportu np. krów czy świń zapobiegnie rozprzestrzenieniu się wirusa? Czy obróbka termiczna mięsa pochodzącego od zakażonego zwierzęcia eliminuje…
- Służby fitosanitarne podjęły rutynowe działania zapobiegawcze, dla człowieka choroba jest niegroźna, ale trzeba zachować ostrożność - powiedział w Porannej Rozmowie Radia Opole Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych Przemysław Rzodkiewicz odnosząc się do zagrożenia pryszczycą, której ognisko po Niemczech stwierdzono też na Węgrzech. Ryzyko zakażenia tą chorobą wirusową w zasadzie istnieje tylko przy spożyciu mięsa surowego, a obróbka termiczna likwiduje zagrożenie. - Człowiek może ulec zakażeniu pryszczycą, ale dla nas ta choroba nie jest groźna, powinniśmy zachować ostrożność, w szczególności hodowcy bydła trzody parzystokopytnej, bardzo ważna jest bioasekuracja i zadbanie o wszystkie procedury bezpieczeństwa, czyli odkażanie odzieży, w której wchodzi się do zwierząt, dobrze stosowane podstawowe zabiegi higieniczne dają bardzo duży poziom bezpieczeństwa - wyjaśnił…'Dla człowieka pryszczyca jest niegroźna'. Inspektor Przemysław Rzodkiewicz gościem Radia Opole
Zdjęcie: Przemysław Rzodkiewicz [fot. Radio Opole]