Czeremcha amerykańska vel Czeremcha późna (Padus serotina) |
|
Wysokość | 30 m |
Kwitnienie | IV |
Stanowisko | słoneczne, półcień |
Wilgotność gleby | umiarkowanie wilgotna |
Ozdobność | liście, owoce |
Pokrój | krzaczasty |
Czeremcha amerykańska vel Czeremcha późna (Padus serotina) należy do rodziny różowatych i jest wysokim drzewem o nieregularnej, krzaczastej koronie. Drzewo dorasta do około 30 m wysokości.
Charakterystyczna u czeremchy późnej jest spękana, intensywnie pachnąca kora. Liście mają pofałdowane krawędzie, owalny kształt i szpiczaste końce. W kwietniu na drzewie pojawiają się białe grona o długości 10-15 cm, jednak nie zwisają jak u czeremchy zwyczajnej, ale kierują się do góry. Na przełomie sierpnia i września zaczynają dojrzewać owoce. Są to błyszczące pestkowce w różnych odcieniach czerwieni i czerni.
Uprawa czeremchy amerykańskiej
Czeremcha amerykańska nie ma specjalnych wymagań uprawowych. Najlepiej rośnie w słońcu, ale poradzi sobie posadzona w półcieniu a choćby w cieniu. Nie straszne jej mało urodzajne i suche podłoże, choć oczywiście najlepiej będzie rosła tam, gdzie ziemia jest żyzna i wilgotna. Tylko młode okazy potrzebują zabiegów pielęgnacyjnych. Trzeba odchwaszczać teren wokół nich i można przeprowadzać sanitarne cięcia. Później drzewo radzi sobie samo.
Owoce czeremchy mają słodkawy smak, są co prawda jadalne, ale dopiero po przetworzeniu, surowe mogą zaszkodzić. Świetnie nadają się na nalewki i różne inne przetwory. Są przysmakiem wielu gatunków ptaków.
Fot. główna: Krzysztof Ziarnek, Kenraiz, CC BY-SA 4.0, commons.wikimedia.org