Czas na orzechy włoskie. Dlaczego warto je jeść?

3 godzin temu
Zdjęcie: Orzech włoski / Fot. Marzena Smoręda


Dla dobrej pracy mózgu, serca, żołądka i jelit, redukcji stanów zapalnych, kontroli wagi, obniżania złego cholesterolu czy wsparcia odporności – zalet spożywania orzechów włoskich jest bez liku, dlatego co roku z niecierpliwością oczekujemy na ich dojrzewanie. A właśnie teraz przyszedł na to czas.

– W tym sezonie orzechy włoskie obrodziły na działkach i w ogrodach. Dostały od natury dużą dawkę słońca, ciepła i wody. Przypomnę jednak, iż ubiegły rok był pod tym względem dramatyczny. Wiosenne przymrozki, a choćby spadające w wielu miejscach temperatury powietrza do minus 10 stopni Celsjusza, uszkodziły rośliny, które były już w pełnej wegetacji. Przemarzły wówczas kwiaty, zawiązki owoców, młode sadzonki warzyw. Orzech włoski, który jest rośliną delikatną, lubiącą ciepło poniósł ogromne straty – mówi Edward Galus, szef świętokrzyskich działkowców.

Orzech włoski rośnie dziko w Europie i Azji, ale w wielu krajach, także w Polsce jest chętnie uprawiany, ponieważ ma wartościowe dla zdrowia nasiona, zwane orzechami. Można je jeść bezpośrednio lub wykorzystywać do produkcji wartościowego oleju orzechowego.

Orzech włoski / Fot. Marzena Smoręda

Co kryją nasiona? Bogactwo kwasów tłuszczowych omega-3, antyoksydantów i błonnika. Dodatek orzechów w diecie poprawia pracę mózgu i pamięć, obniża „zły” cholesterol LDL, redukuje stany zapalne, wspomaga trawienie. Chroni także przed nowotworami i cukrzycą, a zawarty w nich magnez pomaga w relaksacji i wspiera dobry sen. Nie bez znaczenia są także takie adekwatności jak poprawa odporności organizmu.

– Jak przechowywać orzechy włoskie? Aby nie spleśniały i można było się cieszyć się ich smakiem i świeżością choćby przez dwa lata. Orzechów w łupinach lepiej nie rozłupywać, ale przechowywać w całości. Wówczas najdłużej zachowają świeżość, bo skorupka jest naturalną ochroną orzecha, wydłużyć ich trwałość i świeżość. Orzechy łuskane, czyli obrane ze skorupki, trzymać musimy w suchych, chłodnych i zaciemnionych miejscach, na przykład w szafkach kuchennych, spiżarniach. Należy też chronić je przed dostępem powietrza, więc najlepszym miejscem będą dla nich szczelne szklane słoje lub pudełka – wyjaśnia Edward Galus.



Idź do oryginalnego materiału