Co w lesie piszczy? – A w Grabówcu pichci… Kobiety, dziczyzna i wspólna pasja gotowania

pultusk24.pl 2 godzin temu
W Grabówcu, w sercu Mazowsza, odbyły się wyjątkowe warsztaty kulinarno-edukacyjne zorganizowane przez Polski Związek Łowiecki – Zarząd Okręgowy w Ciechanowie we współpracy ze Stowarzyszeniem „Kobiety Wspierają Kobiety”. W wydarzeniu wzięło udział blisko 100 pań z Kół Gospodyń Wiejskich okręgu pułtuskiego. Głównym celem spotkania była promocja dziczyzny – zdrowej, naturalnej i pozyskiwanej w sposób zrównoważony – oraz integracja kobiet wokół wspólnej kulinarnej pasji. Program warsztatów obfitował w atrakcje – od pokazu profesjonalnego rozbioru tuszy dzika, przez rozmowy o etycznym łowiectwie i roli współczesnych myśliwych, aż po wspólne gotowanie pod gołym niebem. Aromatyczne kociołki przygotowane przez Krzysia, Jarka, Rafała i Marcina wypełniły Grabówiec zapachem dziczyzny – wśród dań znalazły się żeberka
w kapuście, gulasz i rozgrzewająca zupa.

Wyjątkowym gościem wydarzenia był Wojtek Charewicz – znany dziennikarz, kucharz
i promotor kuchni łowieckiej – który gotował wspólnie z uczestniczkami i dzielił się swoimi kulinarnymi sekretami.

Na stołach pojawiły się wyroby z dziczyzny przygotowane przez Koła Łowieckie „Krzyżówka” z Pułtuska, Koło Łowieckie nr 32 „Bory” z Ojrzenia oraz Wojskowe Koło Łowieckie nr 117 „Przepiórka” z Szulmierza – aromatyczne kiełbasy, pasztety i pieczenie, które pokazały, iż dziczyzna to prawdziwy skarb kuchni i doskonała alterna
Idź do oryginalnego materiału