Chryzantemy to idealna i atrakcyjna dekoracja jesiennego ogrodu i domu. Kwitną długo i mają niewielkie wymagania w uprawie. Ogromna różnorodność kolorów i kształtów kwiatostanów nie ma sobie jesienią równych. jeżeli dodać do tego zastosowanie w kuchni, trudno się dziwić, iż chryzantemy są coraz bardziej popularne.
Chryzantemy to rośliny krótkiego dnia, czyli jesieni. Swoje obfite kwiatostany otwierają już we wrześniu i cieszą oczy do późnej jesieni. Większość z nas kojarzy je jednak przez cały czas z dekoracjami na cmentarz.
– Chryzantemy zdobią jesienią nasze ogrody działkowe, ponieważ z powodzeniem rosną w gruncie i doniczkach. Kwitną aż do pierwszych przymrozków. Są to zarówno gatunki jednoroczne, jak i wieloletnie. Polecam je także jako kwiaty cięte do wazonów, ponieważ długo zachowują świeżość i trwałość – mówi Edward Galus, prezes Okręgu Świętokrzyskiego Polskiego Związku Działkowców w Kielcach.
Jak mówi doświadczony ogrodnik, po przekwitnięciu warto zabezpieczyć rośliny wieloletnie na zimę. Tym rosnącym w donicach będzie trudniej przezimować. Ale trzeba je przenieść do jasnej chłodnej piwnicy lub garażu. Od czasu do czasu trzeba rośliny podlewać. Chryzantemy uprawiane w gruncie mogą przez wiele lat rosnąć na jednym stanowisku, najlepiej w miejscu słonecznym i zacisznym, gdzie będzie im łatwiej znosić warunki zimowe. Rośliny wzmocni też gleba przepuszczalna, żyzna, najlepiej wapienna.
Ciekawostką niech będzie fakt, iż płatki chryzantem są wykorzystywane w kuchni. Odmiana o nazwie złocień wieńcowy jest nie tylko jadalna, ale i smaczna. Zapobiega też wielu chorobom i służy dużo pracującym przy komputerze.
W Japonii sporządza się także pikle z płatków chryzantem oraz zamacza całe kwiatki w sake i używa jako zakąski pobudzającej apetyt. Płatki są niezwykle subtelne w smaku, odmiennie niż zielone części rośliny i dodawane są do deserów.