Chcesz, żeby pigwa obficie owocowała? Zastosuj rady działkowców

top.pl 2 miesięcy temu
Zdjęcie: /123RF/Picsel, 123RF/Picsel /Pixel


Już niedługo pigwa będzie sezonowym owocem. Wykorzystamy jej zbiory do różnych przetworów. Zanim jednak to nastąpi, musimy odpowiednio zadbać o tę roślinę, aby zebrać obfite plony. Sprawdź, jak uprawiać pigwę. Kilku kluczowych zasad musisz się trzymać.

Sezon na pigwę przypada na przełom września i października. Warto już teraz poznać najważniejsze zasady pielęgnacyjne tej rośliny. Zastosuj rady działkowców i zbierz zdrowe oraz duże owoce, idealne do konfitur i soków.

Najpopularniejsze odmiany pigwy

Pigwa jest odporna na mróz. W pierwszych latach po posadzeniu warto zabezpieczyć na zimę młode rośliny.

Najlepszymi odmianami ze względu na mrozoodporność są Champion, Bereczki i Leskovacka. Warto je wybrać, ponieważ nie tylko są odporne na mróz, ale też wydają obfite plony.

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Wrzosiec delikatny — jesienna roślina mylona z wrzosem. Uprawa wrzośca delikatnego

Jak uprawiać pigwę? Najważniejsze zasady pielęgnacyjne

Pigwa to dość wymagająca roślina. Musimy zapewnić jej idealne warunki. W przeciwnym wypadku nie będzie owocować. Działkowcy wyróżniają najważniejsze zasady pielęgnacyjne tych krzewów.

  • Sadzenie

Pigwę można sadzić na przełomie marca i kwietnia, dzięki czemu roślina zdąży ukorzenić się przed latem. Innym terminem jest jesień - przełom września i października. Wtedy natomiast zaaklimatyzuje się w glebie przed przymrozkami. Pamiętajmy, aby przed posadzeniem przekopać ziemię i zasilić ją kompostem.

  • Stanowisko i gleba

Ta roślina preferuje dobrze nasłonecznione, osłonięte od wiatru stanowisko. Gleba powinna być żyzna, przepuszczalna, o odczynie lekko kwaśnym do obojętnego (pH 6-7). Unikajmy sadzenia pigwy w miejscach podmokłych, ponieważ źle znosi nadmiar wody.

  • Podlewanie

Młode okazy należy podlewać częściej, czyli co 7-10 dni. Ich gleba musi być stale wilgotna, ale nie może przesiąkać wodą. Nawadnianie starych krzewów nieco ograniczamy. Skupiamy się na okresach suszy oraz fazie intensywnego wzrostu i owocowania.

  • Przycinanie

Pigwę przycinamy wczesną wiosną - na przełomie marca i kwietnia. Usuwamy wówczas chore, uszkodzone i martwe gałęzie. Pozbywamy się też tych, które rosną do środka krzewu i skracamy te długie.

  • Nawożenie

Rośliny nawozimy kompostem trzy razy w roku - wczesną wiosną, latem i jesienią. Wiosenne nawożenie przeprowadzamy po przycinaniu. Z kolei to ostatnie należy wykonać odpowiednio wcześnie, aby krzew zdążył zakończyć wegetację przed mrozem.

  • Zbiór

Owoce pigwy zbieramy w październiku lub na początku listopada. Muszą mieć intensywnie żółtą skórkę oraz charakterystyczny aromat. Nie możemy ich jeść zaraz po zbiorze - muszą poleżeć kilka tygodni w chłodnym miejscu.

Zobacz też:

We wrześniu koniecznie posadź te kwiaty. Wiosną zaniemówisz z zachwytu

Nie tylko nawożenie. Borówka amerykańska jesienią potrzebuje jeszcze jednego zabiegu

Wbij różę w ziemniaka. Za miesiąc sobie podziękujesz

Idź do oryginalnego materiału