Biedrzeniec anyż vel anyż vel anyżek (Pimpinella anisum) |
|
Wysokość | 50 cm |
Kwitnienie | VI, VII |
Stanowisko | słoneczne |
Wilgotność gleby | sucha |
Ozdobność | kwiaty, owoce |
Pokrój | wyprostowany |
Biedrzeniec anyż vel anyż vel anyżek (Pimpinella anisum) jest rośliną jednoroczną zaliczaną do rodziny selerowatych. Jest to bardzo popularna roślina lecznicza i przyprawowa. W Polsce bardzo rzadko uprawiany, choć jego uprawa nie jest trudna. Olejek anyżowy zawarty w owocach ma adekwatności wykrztuśne i rozkurczowe, poza tym działa moczopędnie i wiatropędnie.
Łodyga anyżu dorasta do 50 cm wysokości i jest pusta w środku, rozgałęzia się na 2/3 wysokości. Liście różnią się od siebie w zależności od umiejscowienia: dolne są owalne i ząbkowane a górne pierzastodzielne. Roślina kwitnie w czerwcu i lipcu a jej kwiaty tworzą białe baldachy. Owoce mają formę rozłupnia, które rozpadając się tworząc dwie rozłupki i to one są zarówno przyprawą jak i surowcem zielarskim. Są również jednocześnie nasionami, które wysiewa się wprost do gruntu pod koniec kwietnia. Siewki pojawiają się po około 2-3 tygodniach.
Uprawa biedrzańca anyżu
Anyż wysiewa się w miejscach bardzo dobrze nasłonecznionych, im mniej słońca tym mniej olejków eterycznych w owocach, które sukcesywnie zaczynają dojrzewać od końca sierpnia. Roślina osiąga spore rozmiary, dlatego nasiona wysiewa się w odstępach minimum 30 cm. Zbiór, gdy owoce głównych baldachów mają kolor szarobrunatny i są twarde. Niezebrane, osypują się.
Fot. główna: SABENCIA Guillermo César Ruiz, CC BY-SA 4.0, commons.wikimedia.org