Żurawina błotna – uprawa i pielęgnacja

1 rok temu
Zdjęcie: Żurawina błotna


Wysokość do 1 m
Kwitnienie V, VI, VII, VIII
Stanowisko słoneczne, półcień
Wilgotność gleby stale wilgotna
Ozdobność kwiaty, owoce
Pokrój płożący

Żurawina błotna (Oxycoccus palustris) – krzewinka zimozielona, dorastająca do 1 metra wysokości. Występuje w krajach północnej i środkowej Europy, południowej Azji i Ameryce Północnej. W Polsce bardzo rozpowszechniona i często wykorzystywana jako przysmak w naszych spiżarniach. Jest rośliną wieloletnią, porasta głównie torfowiska wysokie i przejściowe.

Krzewinka wytwarza drobne liście o charakterystycznej, siwo-białej kolorystyce. Na długich szypułkach wyrastają różowe kwiaty po 2-3 na szczytach gałązek. Kwitnie od kwietnia do września. Owocem żurawiny błotnej jest soczysta, kulista, czerwona jagoda, o kwaśnym orzeźwiającym smaku.

Uprawa żurawiny błotnej

Żurawina błotna wyrasta na podłożach wilgotnych, ubogich w sole mineralne, najczęściej na torfowiskach. Wykorzystywana również dekoracyjnie w naszych ogrodach, jak też do obsadzeń okrywowych. Lubi stanowiska słoneczne, jednak wtedy musimy pamiętać o regularnym podlewaniu. Wymaga ściółkowania, aby ograniczyć wysychanie wody. Nawożenie rośliny jak najbardziej wskazane – tylko pamiętajmy o nawozie dedykowanym dla roślin kwasolubnych.

Żurawina błotna rozmnaża się z nasion

Żurawina błotna często wykorzystywana jako smakołyk na naszych stołach, pyszny dodatek do mięs, na przetwory czy soki. Roślina posiada również adekwatności lecznicze – przeciwbólowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne. Optymalny smak uzyskuje po przemarznięciu. Odznaczają się dużą odpornością na mróz i pozostają na gałązkach aż do wiosny.

Fot. główna: B.Lezius, CC BY 3.0, commons.wikimedia.org

Idź do oryginalnego materiału