Wysokość | do 1 m |
Kwitnienie | V, VI, VII, VIII |
Stanowisko | słoneczne, półcień |
Wilgotność gleby | stale wilgotna |
Ozdobność | kwiaty, owoce |
Pokrój | płożący |
Żurawina błotna (Oxycoccus palustris) – krzewinka zimozielona, dorastająca do 1 metra wysokości. Występuje w krajach północnej i środkowej Europy, południowej Azji i Ameryce Północnej. W Polsce bardzo rozpowszechniona i często wykorzystywana jako przysmak w naszych spiżarniach. Jest rośliną wieloletnią, porasta głównie torfowiska wysokie i przejściowe.
Krzewinka wytwarza drobne liście o charakterystycznej, siwo-białej kolorystyce. Na długich szypułkach wyrastają różowe kwiaty po 2-3 na szczytach gałązek. Kwitnie od kwietnia do września. Owocem żurawiny błotnej jest soczysta, kulista, czerwona jagoda, o kwaśnym orzeźwiającym smaku.
Uprawa żurawiny błotnej
Żurawina błotna wyrasta na podłożach wilgotnych, ubogich w sole mineralne, najczęściej na torfowiskach. Wykorzystywana również dekoracyjnie w naszych ogrodach, jak też do obsadzeń okrywowych. Lubi stanowiska słoneczne, jednak wtedy musimy pamiętać o regularnym podlewaniu. Wymaga ściółkowania, aby ograniczyć wysychanie wody. Nawożenie rośliny jak najbardziej wskazane – tylko pamiętajmy o nawozie dedykowanym dla roślin kwasolubnych.
Żurawina błotna rozmnaża się z nasion
Żurawina błotna często wykorzystywana jako smakołyk na naszych stołach, pyszny dodatek do mięs, na przetwory czy soki. Roślina posiada również adekwatności lecznicze – przeciwbólowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne. Optymalny smak uzyskuje po przemarznięciu. Odznaczają się dużą odpornością na mróz i pozostają na gałązkach aż do wiosny.
Fot. główna: B.Lezius, CC BY 3.0, commons.wikimedia.org