Zupa z pokrzywy, sosnersy i lemoniada z mniszka – czego nowego uczą w Zespole Szkół w Leśnej Podlaskiej

5 godzin temu

Uczniowie pierwszej klasy Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa w Leśnej Podlaskiej, kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, uczestniczyli 5 maja w warsztatach poświęconych dzikim roślinom jadalnym. Poprowadziła je Natalia Żurkowska, ambasadorka zdrowego odżywiania, opartego na ziołach i dzikich roślinach jadalnych oraz produktach sezonowych.

Obecnie coraz częściej profesjonalni kucharze odwołują się do doświadczeń naszych przodków. Wykorzystują zioła i dziko rosnące rośliny jadalne w potrawach, wyznaczając w ten sposób nowe trendy gastronomiczne.

W pierwszej części warsztatów uczniowie wybrali się na spacer po okolicznym terenach zielonych, w celu poszukiwania skarbów matki natury. W trakcie wyprawy zapoznali się z zastosowaniem wybranych ziół w kuchni oraz ich adekwatnościami zdrowotnymi. Każdy z uczestników miał okazję posmakować ziół i dzikich roślin.

Natalia Żurkowska podkreślała, aby zbierać zioła w miejscach oddalonych od pól uprawnych, sadów, dróg, gdzie ryzyko zanieczyszczeń chemicznych jest niewielkie. Dla wszystkich uczniów było to bardzo cenne doświadczenie i niejednokrotnie pierwsze spotkanie z jadalnymi, dziko rosnącymi roślinami.

W drugiej części spotkania, pod bacznym okiem pani Natalii, młodzież przygotowała zupę z pokrzywy z chipsami z pokrzywy, pesto z podagrycznika, chmiel a’la szparagi, sałatkę z lipy, sosnersy oraz lemoniadę z mniszka. Potem rozpoczęła się uczta kolorów i smaków. Wszystkie dania bardzo smakowały i dostarczyły niezapomnianych wrażeń sensorycznych.

materiał: Marta Rudowska, ZSCKR w Leśnej Podlaskiej

zdjęcia ZSCKR w Leśnej Podlaskiej

Idź do oryginalnego materiału