Zupa botwinkowa

1 rok temu
Zdjęcie: Fot. Wikipedia


Botwinka nazywana jest królową wiosennych zup, ponieważ jest nie tylko smaczna i zdrowa, ale i prosta oraz szybka do przygotowania. Prezentujemy szybki i sprawdzony przepis.

Zupa botwinka to jedna z pierwszych zup, jakie gotuję z wiosennych nowalijek. Dodać można do niej sporo młodej marchewkiMarchew zwyczajna S. carota. Jej podgatunek typowy (subsp…. More oraz ziemniakiZiemniak (Solanum tuberosum L.) – gatunek rośliny należąc… More i obowiązkowo koperekKoper ogrodowy (Anethum graveolens L.) – gatunek rośliny … More. jeżeli ktoś ma ochotę, może też dorzucić do niej jajko gotowane na twardo.

Botwinkę od początku do końca gotuje się w jednym garnku. Zanim jednak zaczniemy ją gotować, przygotować i oczyścić trzeba wszystkie warzywa.

Składniki: pęczek młodej botwinki, 2 młode marchewkiMarchew zwyczajna S. carota. Jej podgatunek typowy (subsp…. More, 3 młode ziemniakiZiemniak (Solanum tuberosum L.) – gatunek rośliny należąc… More, 1 litr bulionu, 2 łyżki klarowanego masła, 2 jaja ugotowane na twardo, pęczek koperku, 3 łyżki śmietanki 30-procentowej, 2 łyżki soku z cytryny, sól, odrobina cukru i pieprzu.

Sposób wykonania: Młode marchewkiMarchew zwyczajna S. carota. Jej podgatunek typowy (subsp…. More obrać i pokroić w plasterki. ZiemniakiZiemniak (Solanum tuberosum L.) – gatunek rośliny należąc… More obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać dwie łyżki masła klarowanego i na nagrzany olej wrzucić warzywa, podsmażając je bez przykrycia przez 10 minut. W tym czasie należy przygotować botwinę – łodygi i liście posiekać, a burakiChrzan pospolity – (Armoracia rusticana) – roślina wielolet… More obrać i pokroić w plasterki. jeżeli botwina pozostało była bardzo młoda, można obrać i zetrzeć na tarce dwa małe lub jednego średniego burakaChrzan pospolity – (Armoracia rusticana) – roślina wielolet… More. Liście botwiny i buraczki wrzucić do garnka z podsmażonymi warzywami i wlać bulion – warzywny lub drobiowy. Zamieszać i przykryć garnek przykrywką, a następnie gotować zupę na niewielkim ogniu przez 20 minut.

Następnie do botwinki dodać należy: poszatkowany koperekKoper ogrodowy (Anethum graveolens L.) – gatunek rośliny … More, sok z cytryny, sól, cukier i pieprz, zamieszać i ponownie zagotować zupę. Na koniec wlać śmietankę. Jajka ugotowane na twardo można dodać do zupy w czasie lub po jej ugotowaniu.

Idź do oryginalnego materiału