Druga połowa lata jest dość trudnym czasem dla pomidorów. Właśnie wtedy są osłabione i często nie mają siły na tworzenie nowych owoców. Do tego częściej padają ofiarą chorób, zwłaszcza zarazy ziemniaczanej. Z pomocą przychodzi ogławianie, czyli usunięcie wierzchołka wzrostu rośliny. W tym artykule dowiesz się, na czym dokładnie polega ten zabieg, kiedy i jak go przeprowadzić oraz na jakich pomidorach.
Ogławianie pomidorów - co to za zabieg?
Ogławianie pomidorów to usunięcie stożka wzrostu, który jest aktywną tkanką merystematyczną. Znajduje się ona na końcu głównej gałęzi.
Dzięki temu zabiegowi roślina przestaje rosnąć do góry, a jej energia zostaje przekierowana na dolne części, tj. liście i owoce. Dochodzi więc do szybszego dojrzewania plonów i poprawy ich jakości.
Z ogławianiem poradzi sobie każdy początkujący ogrodnik, ponieważ nie wymaga ani specjalistycznych narzędzi, ani dużego doświadczenia. Warto jednak wiedzieć, kiedy i jak poprawnie to zrobić, żeby nie wyrządzić krzywdy roślinie.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Co zrobić, gdy hosty przekwitną? Ten zabieg jest bardzo ważny
Jakie pomidory ogławiać i dlaczego warto to robić?
Ogławianie dotyczy tylko odmian wysokorosnących. Chodzi o te, które pną się naturalnie. Nie możemy natomiast wykonać tego zabiegu dla pomidorów samokończących, czyli takich kończących wzrost po wytworzeniu kilku gron owoców. Wówczas mogłoby im to zaszkodzić.
Dlaczego warto ogławiać wysokorosnące rośliny? Przede wszystkim usunięcie wzrostu wierzchołka spowoduje zwiększenie masy i jakości plonu. Pomidory będą więc duże, soczyste i aromatyczne. Oprócz tego ochronimy je przed chorobami grzybowymi ze względu na skracanie czasu dojrzewania plonów. Poza tym zmniejszymy zużycie składników pokarmowych przez okazy - nie przeznaczą energii na kwiaty czy pędy, które i tak nie zdążyłyby dojrzeć.
Kiedy i jak ogławiać pomidory?
Idealnym czasem na ogławianie pomidorów jest początek sierpnia. Można też wykonać ten zabieg jeszcze w połowie miesiąca, ponieważ w tej chwili sezon wegetacyjny jest wydłużony ze względu na ocieplenie klimatu. Nie należy jednak robić tego później - choć temperatury wciąż są wysokie, to słońca dociera już mniej, co skutkuje utrudnieniem w procesie fotosyntezy i spowolnieniem dojrzewania owoców.
Jak ogławiać pomidory? Na początek przygotowujemy ostre narzędzie np. nożyk albo sekator: moczymy je w alkoholu izopropylowym albo spirytusie, żeby zapobiec przenoszeniu patogenów.
Następnie przystępujemy do samego ogławiania: usuwamy główny pęd 2-3 liście nad ostatnim kwiatostanem. Zostawiamy natomiast liście niezbędne do procesu asymilacji. Pozbywamy się też pędów bocznych, które powstają nad miejscem cięcia.
Po tym zabiegu regularnie podlewamy i zasilamy rośliny nawozem bogatym w fosfor i potas np. odżywką ze skórek bananów. Unikamy natomiast nawozów azotowych stymulujących wzrost wegetatywny.
Zobacz też:
Te cebulki włóż do ziemi już w sierpniu. Inaczej nie zakwitną
Dalie kwitnące aż do listopada? To możliwe, ale są warunki
Posadź zamiast tui. Takiego żywopłotu pozazdrości ci cała okolica